У Києві відбулося засідання правління Європейської молодіжної федерації тверезників. Учасники віком 13—28 років обмінювалися досвідом роботи тверезницьких організацій у своїх країнах. Ось що розповіли «Голосу України» наші гості:
Ельке Ріхтер, Німеччина: «У нашій молодіжній організації «Ювенте» дуже багато дітей, які виросли в родинах алкоголіків. Для них організовуємо семінари, літні й зимові табори відпочинку, в яких пропагуємо здоровий спосіб життя».
Айра Тапараскайте, Литва: «Ми проводимо освітню роботу в школах — одноліткам учні довіряють більше, ніж педагогам! До того ж працюємо з ув’язненими — хлопцями й дівчатами, які перейшли межу закону, адже їхні злочини здебільшого провокувала випивка».
Пол Юстен Дідріксен, Норвегія: «Норвезька молодіжна організація «Ювенте» налічує майже сто тисяч членів. Наше основне завдання — довести, що вільний час можна чудово проводити без алкоголю. Ми збираємося разом на вихідні і показуємо, як можна й треба відпочивати».
В Україні здебільшого не звертають особливої уваги на школярів, які попивають «бренді» й «тоніки», хоча слабоалкогольні напої набагато шкідливіші: звикання проходить швидше.
«Бухло», «бухати», як наслідок — «бодун» перетворилися на загальновживані слова у школярському лексиконі. Вчителі намагаються не помічати нетверезих усмішок учнів, висуваючи контраргумент: це справа батьків! А батьки або в усьому звинувачують школу, або садять чад за стіл: нехай краще п’ють разом з нами!
То хто має розповісти дітям про згубний вплив «зеленого змія»? Тим часом «тінейджери» відкорковують нові й нові пляшки...
До речі. Фахівці Українського інституту соціальних досліджень та центру «Соціальний моніторинг» нещодавно опитали 5485 учнів. Лише 46 відсотків з них стверджують, що спиртне навіть не пробували. Це здебільшого діти з повних заможних сімей, в яких панує атмосфера взаєморозуміння на тлі авторитарного стилю виховання. Відповіді респондентів віком від 12 до 16 років засвідчили вплив родинного оточення на появу шкідливих звичок.