Я проходила медогляд у районній поліклініці за місцем проживання. Тепер я остаточно переконалася, що безкоштовна медицина — це міф. За все треба було платити. Не грошима, так канцтоварами. За огляд у терапевта я заплатила пачкою паперу. Хірург пообіцяв поставити мене на диспансерний облік за... товсті зошити в клітинку. А гінеколог попрохав подарувати калькулятор. При цьому одні лікарі натякали на свою бідність, просячи допомогти хоча б канцелярією, інші відкрито називали «рахунок» за свої послуги. Тому коли ви йдете в поліклініку навіть по яку-небудь довідку, раджу по дорозі зазирнути до магазину канцелярських товарів, щоб потім не бігати.
 
Київ.
Коментар юриста
Якщо розглядати цю ситуацію з юридичної точки зору, то зрозуміло, що цим порушується конституційне право кожної людини на безплатну охорону здоров’я, медичну допомогу.
Чинним законодавством дозволено створювати заклади охорони здоров’я з різними формами власності. Якщо це приватний заклад охорони здоров’я, то зрозуміло, що всі послуги платні. А якщо це державний заклад, то його фінансування здійснюється державою —ці кошти використовуються для забезпечення населенню гарантованого рівня медичної допомоги, а фінансування визначається з розрахунку на кожного громадянина. Хоча як можна сьогодні на цю суму вилікувати людину, незрозуміло.
Водночас усі заклади охорони здоров’я мають право отримувати кошти, передані підприємствами й окремими громадянами добровільно, і використовувати їх для підвищення рівня якості своїх послуг. Але це тільки право, яке не передбачає зобов’язання людини чи підприємства до «благодійництва» в очікуванні на медичну допомогу.
До речі, порушення працівниками закладів охорони здоров’я прав громадян тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність. Якщо у вас відверто вимагають «матеріальної допомоги», по захист можете звернутися до місцевих (районних) органів виконавчої влади, які є вищими органами нагляду за додержанням законодавства про охорону здоров’я, або до прокуратури.
Однак хто насправді винен у тому, що через брак коштів потрібних медикаментів немає, і медики, щоб вилікувати вас, змушені називати перелік необхідного?
Світлана ВОРОНІНА.