Хто чесно торгував, той не програв
«Голос України» вже писав про те, як деякі російські та білоруські виробники сірників, щоб утриматись на українському ринку, вдалися, було, до демпінгу: навіть собі на збиток викинули на український ринок велику партію своєї дешевої продукції.
Тільки через Рівненську митницю у першому півріччі минулого року від приватних підприємств Росії та Білорусі пройшло 10 мільйонів коробок сірників по...0,5 копійки за коробку, хоча і їх собівартість набагато вища. Занижуючи митну ціну на ввезені сірники, зарубіжні постачальники не тільки поставили у складне становище нашого вітчизняного (поки що єдиного в Україні) виробника сірників — Рівненську сірникову фабрику, а й ошукали нашу державу, не сплативши сповна передбачені законом податки і митні платежі. Український виробник не проти конкуренції, адже в нього є головний козир — висока якість продукції, але він за чесну конкуренцію. Тому Рівненська сірникова фабрика ще в серпні минулого року подала в Міністерство економіки України антидемпінгову скаргу з приводу ввезення в нашу країну дешевих сірників, їх митної вартості, а також клопотання про захист вітчизняного виробника.
— На підставі нашої скарги рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 6 грудня 2002 року №АД-55/2002/52-66 було порушене антидемпінгове розслідування. Його доручено Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції України, —розповідає директор Рівненської сірникової фабрики Василь Тихончук. — Однак розслідування затягнулося. Звичайно, це було вигідно нашим конкурентам, тоді як на нашій фабриці через наплив дешевих зарубіжних сірників склалась критична ситуація — затоварення складів, бо ми збуваємо сірники за реальними, а не за міфічними цінами, тому неспроможні конкурувати в цьому з учасниками демпінгового піару. Тобто зволікання з розслідуванням скарги не було на користь фабриці. І я дуже вдячний газеті «Голос України», яка виступила на захист нашого вітчизняного виробника. Це, на мою думку, сприяло прискоренню антидемпінгового розслідування.
— І який його результат? — цікавлюсь у директора фабрики.
— Шостого травня відбулося засідання урядової комісії з цього питання. Представники Білорусі та Росії визнали факти демпінгу. Комісія прийняла рішення (на підставі цього готується постанова Кабінету Міністрів, яку найближчими днями буде опубліковано в центральній пресі) про те, що проти виробників сірників із Росії та Білорусі, які брали участь у демпінгу, буде запроваджено тимчасові антидемпінгові заходи строком на чотири місяці, як і передбачено Законом України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту», — розповідає Василь Тихончук. — Тобто протягом чотирьох місяців з дня опублікування у пресі постанови Кабміну зарубіжні постачальники сірників на український ринок сплачуватимуть ввізне мито. Фабрики, які більш-менш чесно працювали на українському ринку, сплачуватимуть його у менших відсотках, а ті, що відверто демпінгували, — у більших. Зарубіжних постачальників сірників попереджено: якщо вони наважаться і надалі демпінгувати, до них буде вжито жорсткіших заходів впливу — запроваджено ввізне мито строком на п’ять років.