У вас поганий настрій, млявість, нічого не хочеться робити, нема сил радіти життю, навіть весні... Такий стан називається модним словом депресія. Проте це хвороба, яка потребує лікування. Щоправда, більшість співвітчизників ставиться до неї як до звичайної хандри. І навчилася «лікувати» свій настрій самотужки хто чаркою, хто покупкою нового плаття, хто спілкуванням з природою. На жаль, ці заходи не завжди і не всім допомагають.
Як свідчить статистика, що була оприлюднена на міжнародній школі-семінарі «Актуальні проблеми профілактики, корекції і лікування депресій в психіатричній, наркологічній та загальносоматичній практиці», лише від 4 до 5 відсотків хворих на депресію отримують адекватне лікування. Це пов’язано з багатьма чинниками. А саме: відсутність у хворих бажання звертатися до лікарів, недостатня кількість інформації у населення щодо симптомів та проявів депресії, відсутність спеціальних навичок щодо діагностування соматичних розладів у лікарів загальної практики (лише в 30 відсотках випадків депресії діагностують вчасно), відсутність затверджених стандартів лікування подібних розладів.
Ситуація на краще, напевно, зміниться не лише за умов реформування моделі інтеграції психіатричних та психосоматичних служб охорони здоров’я, а тоді, коли ми переглянемо наше ставлення до психіатричної та психологічної служби і навчимося користуватися її послугами.