У квітні припинила свою діяльність експертна комісія Асоціації психіатрів України. Ця комісія протягом дванадцяти років намагалася боротися із зловживаннями у вітчизняній психіатрії, безплатно надавала юридичні та соціальні послуги людям, чиї громадянські права було порушено внаслідок справжньої хвороби чи вигаданого діагнозу. Тепер цій категорії громадян немає до кого звернутися. Експертна комісія всі ці роки трималася на спонсорській допомозі зарубіжних донорів. Нині її діяльність не фінансує ніхто.

У демократичних країнах психічно хворих громадян захищає держава, її інституції. За часи існування комісії жодного разу її діяльністю не поцікавилося наше Міністерство охорони здоров’я, хоча її співробітники постійно доводили до відома медичних чиновників про те, що роблять, про проблеми, з якими стикаються психічно неповноцінні співвітчизники.

Лікарі, юристи, судові психологи та соціальні працівники експертної комісії АПУ відстоювали права своїх клієнтів у суді, допомагали поновити чи отримати документи, повернути відібрані квартири, ліквідувати незаконно поставлені діагнози та ін.

За словами судового психолога Ади Коротенко, ще десять років тому в комісію зверталися люди, які постраждали від психіатрії, так би мовити, з політичних мотивів. Давно відомо, що ця галузь медицини була свого часу знаряддям державної системи у боротьбі з політично неблагонадійними чи невгодними громадянами. Сьогодні найчастіше спостерігається кримінал в психіатрії, спричинений економічними, майновими інтересами. Перше місце посідає квартирне питання. Люди з психічними діагнозами стають об’єктом шахрайства не лише для професійних квартирних аферистів, а й для близьких, рідних і знайомих.

...Чоловікові набридла дружина, і він вирішив її позбутися. Але не розлучився, а запроторив її до «дурки», попередньо домовившись із психіатром. Три роки провела жінка за гратами психіатричної лікарні. Кілька разів намагалася втекти. Нині вона на волі. Експертна комісія визнала її психічно здоровою. Цією справою зайнявся правозахисник україно-американського бюро з прав людини. Але за дивних обставин у суді сталася пожежа і згорів лише той сейф, де зберігалася ця справа...

Зловживання в психіатрії так чи інакше пов’язані з діяльністю лікарів. Ескулапи мають право на медичну помилку. Але, як свідчить судова практика, вони дуже рідко за неї відповідають.

Співробітники експертної комісії допомагають, вірніше допомагали, відновити справедливість тим, хто через обставини та тяжке матеріальне становище не може сам за себе постояти. Адже навіть якщо людина, котрій поставили психіатричний діагноз, захоче його самостійно опротестувати в суді, у неї навряд чи це вийде. Її позов до розгляду навіть не приймуть.