Свята не завадили прокурору Дніпропетровщини Володимиру Шубі та начальникам управлінь в області СБУ і МВС скликати робочу прес-конференцію. Прокурор, зокрема, зупинився на підсумках перевірок у Західному Донбасі щодо безчинств у сфері економіки. Порушено 13 кримінальних справ стосовно посадових осіб холдингу «Павлоградвугілля», шахт «Степової», «Благодатної», «Ювілейної», імені Героїв космосу, «Павлоградської», імені М. Сташкова тощо.
Цей холдинг, який працює нині чи не найкраще у галузі, — фактично банкрут. Його кредиторська заборгованість перевищила 900 мільйонів гривень. Не кажучи вже про зарплати гірникам.
А тим часом 40 відсотків добутого вугілля збувається комерційним структурам за цінами, нижчими від собівартості. Закуплені не так давно за мільйони гривень виймальні комплекси та підземне електрообладнання насправді, з’ясувалося, давно відслужили свій термін експлуатації.
Володимир Шуба вважає, що справа в кадрах, які виявилися не готовими відстоювати державні та шахтарські інтереси, натомість про власні корисливі — не забували.
Перевірки проводять уже втретє, починаючи з 2001 року. За двома попередніми було порушено 45 кримінальних справ. 58 справ на десять шахт одного вугільного басейну за три останні роки. Чи не забагато?