Вечірнє засідання 17 квітня

Народні депутати розглянули проект постанови про обрання майже 150 суддів безстроково. Від Комітету з питань правової політики доповідав Микола Оніщук. І хоча деякі народні обранці закликали своїх колег не влаштовувати «суд над суддями» і проголосувати за весь список, не всі представники третьої влади отримали парламентське благословіння. Зокрема, член Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Григорій Омельченко зазначив, що є матеріали про зловживання службовим становищем деяких суддів і рекомендував Верховній Раді відкласти голосування за їхнє призначення до завершення об’єктивної перевірки скарг.
За основний список кандидатів, до яких не було претензій, проголосував 231 народний обранець, а «сумнівні» кандидатури достатню кількість голосів набрали не всі (опозиція не голосувала через «порушення політичних домовленостей» на ранковому засіданні). Василь Онопенко звинувачував своїх колег, які вчинили «просто розправу» над представниками Феміди, у нетолерантності. Він запропонував вилучити з основного списку суддів, до яких були запитання, з тим, щоб комітет перевірив скарги на них. Водночас Микола Рудьковський (СПУ) та Андрій Шкіль (БЮТ) запропонували припинити нерезультативне голосування за суддів, які, за їхніми словами, стали жертвами політичних розборок, і зробити перерву.
Заручником політичних розборок цього засідання став і проект закону «Про підтримку 18 мов, що перебувають в Україні під загрозою відмирання і потребують державної підтримки», який був спільно розроблений адміністрацією Президента і Комітетом з питань європейської інтеграції. За документ проголосували 211 парламентаріїв.