Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів обговорювали ситуацію на сході України та директиву на сьогоднішні переговори в Швейцарії за участі США, Європейського Союзу, України і Росії.

Хоча розпочати засідання прем’єр Арсеній Яценюк (на знімку) запропонував з теми загальнонаціонального діалогу, який триває впродовж останнього місяця. «Позиція українського уряду незмінна — вона полягає в децентралізації влади, вона полягає у внесенні змін до Конституції України, вона полягає в захисті національних меншин, вона полягає в захисті російськомовного населення, вона полягає в єдності, цілісності і суверенності української держави», — сказав глава уряду. Саме з цією метою в парламенті створена конституційна комісія, яка представлена всіма політичними силами та в роботі якої беруть участь міські голови і представники депутатського корпусу як Сходу так і Заходу України.

«Ми й далі продовжуватимемо загальнонаціональний діалог, але ті, хто тримає зброю в руках, не хочуть єдності країни і вони не кажуть про те, як надати додаткові повноваження регіонам чи як захистити права національних меншин, бо їхнє завдання, яке спонсорується Російською Федерацією, — це знищення української незалежності», — зазначив А. Яценюк та додав, що Росія стала експортером тероризму.

Здається, тільки одна країна в світі — сама Росія — не бачить того, що російські диверсійні групи вчиняють терористичні акти на території України, сказав прем’єр та, перейшовши на російську мову, щоб було краще зрозуміло в Кремлі, додав: «Щось Володимир Володимирович змінив підходи: раніше про сортири розповідав, а тепер став підтримувати терористів у сусідніх країнах».

До того ж глава уряду також звернув увагу на те, що протягом останніх тижнів російське керівництво як води в рот набрало: мовчить із приводу того, що російські розвідувально-диверсійні сили разом із місцевими терористами стріляють та вбивають українських військовослужбовців і мирних громадян. «Де позиція російської влади, яка б засудила тероризм», — поставив він риторичне запитання та повідомив, що тим часом у самій Росії протягом останніх днів розпочалися дві антитерористичні операції — в Нальчику та в Махачкалі. «Тобто сама Росія з терористами бореться, а коли Україна почала захищати своїх громадян, то це, виявляється, не боротьба з тероризмом — на думку Росії, це «придушення протестів», — сказав А. Яценюк.

Ключовим елементом директиви міністру закордонних справ України для участі в завтрашній чотиристоронній зустрічі (США, Європейський Союз, Україна і Росія), що планується у Швейцарії, стане вимога до російського уряду про негайне відкликання російських розвідувально-диверсійних груп з України.

«Директива тільки одна і основна — російський уряд має негайно відкликати свої розвідувально-диверсійні групи, засудити терористів і вимагати від них звільнення приміщень і адміністрацій», — сказав Арсеній Яценюк. Щоправда, водночас він додав: «Якщо, звичайно, Росія зацікавлена в стабілізації ситуації, у чому в мене є дуже і дуже глибокі сумніви».

У такому разі російське керівництво має пам’ятати, що диригування з боку російських спецслужб усіма цими операціями є міжнародним злочином, за який доведеться відповідати.

Тим паче що дії Російської Федерації вже нині цілковито підпадають під поняття «державна підтримка міжнародного тероризму», котре визначається як надання зброї, вибухових або смертоносних речовин будь-якій особі, групі або організації, що бере участь в актах міжнародного тероризму.

«Тому завтра з нашими західними партнерами ми готові провести першу зустріч із Російською Федерацією у чотиристоронньому форматі. Ця зустріч не повинна бути протокольною — вона повинна мати на меті стабілізацію ситуації в Україні, зупинку терористичної діяльності, яка підтримується Російською Федерацією, та поновлення діалогу. З цим ми їдемо на цю зустріч і це та позиція, яка має відновити стабільність в Європі загалом», — сказав А. Яценюк.

Та от чи вдасться про щось домовитися під час цієї зустрічі? Поки що прем’єр без жодного оптимізму зазначив: російська влада вирішила будувати нову берлінську стіну і через гарячий тероризм на території України хоче повернутися в період нової холодної війни.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан під час спілкування з пресою повідомив, що Україна вже з липня цього року може розпочати обмежений реверс газу через Словаччину. Він також зазначив, що якщо Україна погодиться на запропонований словацькою стороною меморандум, то після здійснення технічних заходів з будівництва невеликої частини трубопроводу, з 1 листопада реверс міг би становити 3 мільярди кубометрів на рік (8 мільйонів кубометрів на добу), а з весни 2015 року — до 20 мільйонів кубометрів на добу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Я так розумію, що в Російської Федерації з’явився новий товар на експорт: окрім нафти і газу, вона стала експортувати тероризм в Україну».