Учора істотних подій у Харківській області не відбулося. Станом на 15.00 у Харкові й населених пунктах області зберігається стабільна обстановка. Тривожною залишається лише одна точка — місто Ізюм, де на кордоні з Донецькою областю зосереджені значні військові формування.
Але напередодні міліція повідомила, що в центрі Харкова було вилучено 20 так званих «коктейлів Молотова». За даними Головного управління МВС України в Харківській області, пляшки з вибухонебезпечною сумішшю було виявлено біля офісу однієї із проросійських політичних партій. Це й послужило приводом для проведення його огляду.
У міліції розповіли, що до Київського райвідділу надійшло повідомлення від харків’янина, що біля одного з будинків по вулиці Сумській невідомий тримає в руках велику сумку. Поведінка цієї людини здалася підозрілою — чоловік увесь час оглядався й намагався непомітно сховати сумку в підвальному приміщенні. Співробітники міліції прибули за вказаною адресою. На вулиці правоохоронці побачили велику сумку, в якій виявили близько 20 пляшок з «коктейлем Молотова». Цей факт слідчими внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
Але є й позитивна інформація. Голова Харківської облради Сергій Чернов має намір запропонувати депутатам облради прийняти звернення до Верховної Ради. Як повідомляється на сайті облради, у цьому зверненні, на думку Чернова, має бути зазначена необхідність вирішити такі питання: про закріплення російської мови як другої державної мови; про заборону партій, рухів, інших організацій та об’єднань, які сповідують радикалізм, неонацизм, сепаратизм, тобто спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні; про державний устрій України, з наданням регіонам широких повноважень, забезпечених відповідним ресурсом; про об’єктивне розслідування правоохоронними органами подій, що мали місце під час масових акцій у країні 2014 року, а також неупередженої правової оцінки дій організаторів і учасників.
Крім того, С. Чернов пропонує висловити підтримку Концепції реформування місцевого самоврядування й територіальної організації влади в Україні, схваленої Кабміном, а також проекту змін до Конституції України, які передбачають децентралізацію влади.
У зверненні депутати хочуть запропонувати ухвалити в першочерговому порядку закони: «Про засади державної регіональної політики», «Про мирні зібрання громадян», «Про місцеві референдуми», «Про право територіальних громад на об’єднання», «Про співробітництво територіальних громад». А також підтримати пропозиції щодо: створення двопалатного парламенту; утворення власних виконавчих органів обласних і районних рад; обмеження повноважень Державної казначейської служби України у сфері розпорядження коштами місцевих бюджетів; збереження позаблокового статусу України.