У вузі, де навчається моя донька, запроваджено штрафи за пропуск занять. Чи законне стягнення таких штрафів?
Надія ШУЛЯК.
Фастів.
Нещодавно Міністерством освіти та науки розроблено перелік платних послуг, які надають студентам. У ньому не передбачено стягнення штрафів за пропуск занять. Плату за пропущені студентами лекції та семінари вузи встановлюють самовільно, що незаконно.
 
Мій син навчається у педагогічному інституті. За останній рік стипендія кілька раз змінювалася. У якому розмірі виплачують стипендію студентам вузів?
Іван ПИЛИПЕНКО.
Жашківський район Черкаської області.
 
Для студентів вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» (крім осіб, які навчаються за програмами підготовки магістрів державного управління), мінімальну стипендію встановлюють у розмірі 2,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць, тобто 42 гривні 50 копійок. Учням професійно-технічних навчальних закладів, студентам, курсантам, які за результатами сесії мають середній бал успішності «5» за п’ятибальною або «10—12» за дванадцятибальною шкалою, мінімальний розмір стипендії збільшується на 25 відсотків. За літні канікули стипендію виплачують до початку нового навчального року.
Збори провела  Наталія ХОМЕНКО.