Біда шкільному керівникові, який намірився будувати бодай найменший об’єкт...
Ні на що не зважаючи, вирішив директор Кам’янець-Подільської школи № 3 Валерій Кішко провести газ, щоб учні взимку на пальці не хукали. Оббігав усі інстанції, добув 12 погоджувальних підписів. Знайшов благодійника, який заплатив за виготовлення проекту 3200 гривень. Свій внесок зробили рада школи, батьківський благодійний фонд.
А потім керівник став платити за... Пожежним — 96 гривень, санстанції — 66, управлінню державної інспекції з енергозбереження — 96... І за що?
За те, що санстанція письмово нагадала про необхідність забезпечити кочегару безпечні умови, а інспекція з енергозбереження попередила, щоб проект розробили, дбаючи про економію енергії. Нібито проектанти з інституту — дядьки з вулиці.
Пожежні поставили умову «передбачити в загальному кошторисі затрати на розвиток матеріально-технічної бази пожежної частини, котра здійснюватиме оперативне та профілактичне обслуговування вказаного об’єкта».
Та все це були квіточки. Головний кит — державне управління «Подільський експертно-технологічний центр Держнаглядохоронпраці України», якому належало перерахувати 292 гривні 80 копійок за експертизу робочого проекту будівництва. Перерахували.
Директори терплячі. Аби тільки лиха, що платити та за дозволами ноги збивати. Валерій Кішко майже півроку домагається виконання експертизи, яку згідно з договором у згаданому центрі мали зробити за місяць. Експерти сидять за 100 кілометрів від школи у Хмельницькому, і голими руками їх не дістанеш. Вразити їх серця по телефону не сподівайтеся. Вони чи то договір загубили, чи гроші їм не надійшли, чи виконавець захворів... А ви їм, Валерію Петровичу, кошика відвезіть, вони й пом’якшають, швидше напишуть потрібного папірця, — порадять досвідчені.
Пережила зиму школа без омріяного газу. Чинуші почувалися комфортно — у теплих кабінетах та при коштах на поповнених шкільними гривнями рахунках.
На одній із останніх сесій міської ради, до якої Валерія Кішка обрали депутатом батьки його учнів, розглядалося питання про надання пільг до болю знайомим «інстанціям». І жодної тіні сорому перед уже обдертими бюджетниками у дюжини контролюючих бюрократів не спостерігалося. А пільги спробуйте їм не надати!
Хмельницька область.