У Запоріжжі відбувся традиційний «Ярмарок вакансій». На підприємствах міста їх виявилося не так вже й мало. Лише 50 учасників ярмарку могли працевлаштувати майже дві з половиною тисячі безробітних. Загалом, за словами фахівців міського центру зайнятості, нині запорізьким підприємствам потрібно майже три тисячі працівників. А на обліку в центрах зайнятості Запоріжжя перебуває близько шести тисяч осіб.
Виходить, що знайти роботу в Запоріжжі не так вже й складно? Не поспішатимемо із висновками, а заглянемо на ярмарок. На кого тут найбільший попит? Найвищий рейтинг у машиністів екскаваторів, бо їх не готує жодний навчальний заклад області. Потрібні також електрогазозварювальники металевих конструкцій, електромонтери, слюсарі, водії категорії «Д» тощо. Жінки в цей бік навіть не поглядають. А їх на ярмарок прийшло чи не втричі більше, ніж чоловіків. Торік в центрах зайнятості області на обліку перебувало 64,7 тисячі жінок. Водночас роботодавці заявили менш як п’ять тисяч вільних робочих місць, з яких лише тисячу розраховано на жінок.
Не кривитиму душею — були вакансії і для медсестер, вихователів, продавців, вчителів. Але біля цих роботодавців не було людно. «На 185 гривень?» —почув я поблизу. Отож проблема не лише в дефіциті робочих місць, а й у рівні зарплати. Так само потрібні муляри і маляри, фрезерувальники і токарі, автоелектрики і охоронці. Є робота тимчасова та постійна. Для фахівців — всього кілька місць. Простіше знайти місце тим, хто згоден виконувати підсобні роботи, прибирати в офісі тощо.
Запоріжжя.