В  Україні стартувала чергова призовна кампанія. За масштабами, порівняно з мобілізаційними планами попередніх років, вона значно мінімізована. До 2015 року Україна планує мати контрактну армію, тому щороку кількість новобранців строкової служби скорочується. І за медичними показниками також.

Якщо раніше військкомати змушені були за будь-яку ціну робити «план щодо валу» призовного контингенту, то тепер це стратегічне завдання дещо змінилося. Нині призовні пункти й медкомісії працюють не на кількість, а на якість молодого поповнення. І констатують низький рівень здоров’я хлопців призовного віку. Так, наприклад, за даними Генштабу ЗС України, 0,4 відсотка від загальної кількості призваних на строкову службу минулого року було комісовано з армії за станом здоров’я. Це ті юнаки, котрі проходили ретельний медичний огляд перед відправленням до частин. Зауважимо, що раніше медкомісії військкоматів одержали сувору ЦВ до армії хворих не направляти. Рік тому було скориговано й норми здоров’я для призовників. Тоді ж вирішили не взувати в кирзові чоботи юнаків, що мають не лише п’ятий, а й четвертий ступінь обмежень за станом здоров’я (спеціальна медична градація для призовників). Але зовсім здорових хлопців у нас немає, тому беруть «кращих із гірших».

Лікарі ретельно перевіряють фізичне й психічне здоров’я новобранців. До речі, більшість неадекватних вчинків солдатів строкової служби, пов’язаних зі спробою суїциду, чи порушення військової дисципліни, котрі спричиняють кримінальні наслідки, пов’язують з порушеннями психіки молодих людей. Ці порушення психічного здоров’я призводять до дезадаптації, депресій тощо.

Ще зовсім недавно психіатричні стаціонари напередодні призовної кампанії поповнювали пацієнти призовного віку. Це був один з небагатьох перевірених і апробованих способів одержати «білий» квиток. Щоправда, психіатричний діагноз залишався на все життя, але армії боялися більше, ніж психушки. Сьогодні послугами психіатрії з цією метою практично не користуються. У кожного другого 18-річного співвітчизника знайдеться цілий букет «обов’язкових» захворювань (вегето-судинна дистонія, гастрит, плоскостопність і т. ін.), надбаних ще в дитячому й підлітковому віці, що не дасть можливості медичній комісії вважати його цілком придатним до строкової служби. Через низький освітній рівень молодого поповнення ЗС України змушені своїх солдатів навчати грамоти й арифметики. Лікувати їх від хвороб, одержаних на «гражданці», армія поки що не береться.