Вечірнє засідання 3 квітня
Після бурхливих дискусій, пов’язаних із кадровими змінами у Фонді держмайна, котрі забрали в депутатів чимало часу, на вечірньому засіданні працювали доволі продуктивно. На голосування було винесено більш як півсотні законопроектів. Лише деякі з них, зокрема законопроект про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику», спричинили суперечку. Не приймати цей документ закликали фракції комуністів та блоку Ю. Тимошенко, мотивуючи тим, що поправки зможуть погіршити ситуацію на енергетичному ринку держави. Однак більшістю голосів документ, що має на меті вирівняти грошові потоки від продажу електроенергії на оптовому ринку між усіма енергогенерувальними компаніями, було прийнято.
Не викликав сумнівів законопроект про внесення змін до Закону України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх». Він визначив комплекс заходів соціально-економічного та правового характеру щодо забезпечення прав дітей на життя, розвиток, виховання, освіту, медичне обслуговування, надання матеріальної підтримки. До того ж депутати внесли низку змін до Конвенції про права дитини та ратифікували Факультативний протокол до неї стосовно торгівлі дітьми, дитячої проституції і порнографії.
Продовженням цієї соціальної теми стало прийняття у першому читанні закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, пов’язаних із насильством у сім’ї. До цього у чинному Кодексі України про адміністративні правопорушення такої відповідальності не було передбачено. Законопроект передбачає накладення штрафу або виправні роботи терміном на місяць. Якщо цього буде недостатньо, то до насильника в сім’ї може бути застосовано арешт на п’ятнадцять діб.
Із трьох проектів законів «Про рекламу» у першому читанні народні обранці схвалили документ, розроблений депутатами Ю. Артеменком, М. Баграєвим та О. Омельченком. Він передбачає переривання рекламою різних телепередач, забороняє спонсорство новин, має обмеження щодо зовнішньої реклами та реклами, розрахованої на неповнолітніх. Істотним доповненням стало й прийняття у першому читанні іншого законопроекту — про захист суспільної моралі від продукції, що пропагує порнографію. Схвалений депутатами в першому читанні законопроект «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів щодо забезпечення захисту населення від шумових впливів» дозволить накладати на порушників тиші штрафи в розмірі 100 відсотків від тримісячної виручки, отриманої від діяльності, що спричинила шум.