Слава Богу, наші команди — доросла й молодіжна — нарешті порушили нічийний синдром, у полоні якого перебували тривалий час. Дві перемоги над національними командами Латвії, безперечно, —добрий результат. Утім, сподіватимемося, тренери українських збірних отримали вдосталь інформації. І не тільки вболівальники побачили похибки і прорахунки в діях своїх улюбленців, а насамперед — наставники. І вони зроблять з побаченого належні висновки.
Не важко було передбачити, що після виснажливого й досить успішного відбіркового матчу з другою командою світу за рейтингом — Іспанією — нашим футболістам не вдасться повністю відновитися. Та й мотивація була вже не така висока. Звісно, латиші — не зіркова команда Рауля. І хоч гопки скачи, українських футболістів супроводжували певна розслабленість і недбалість, особливо в першому таймі.
А гості, які хоч і поступаються нашим у класі, були доволі дисципліновані, організовані, мали достатню концентрацію. І це не дивно, бо в їх складі були представники багатьох європейських клубів, зокрема лондонського «Арсеналу» (Степанов). Латиші вдало організували оборону, налагодили колективний відбір м’яча і часом навіть пресингували. Контратакуючи, вони були близькі до успіху. Вже на третій хвилині лідер команди Юріс Лайзан вискочив на ударну позицію. Потім двічі (11-та і 16-та хвилини) активно загрожував і бив по воротах Андрій Прохоренков.
Гостріше діяли, звичайно, наші — Андрій Воронін та Олег Венглинський. Але перший тайм, якщо відверто, був не надто успішний для нас — і в організації гри, і в реалізації. А от після перерви все значно пожвавішало. Зросли швидкості, з’явилася гострота. І що головне — гості старалися не відставати від господарів. У нашій команді активністю і намаганням діяти ефективно помітно відзначався Максим Калиниченко. Невипадково саме йому доручили виконати пенальті за знос Андрія Вороб’я.
А тепер слово тренерам.
Олександр СТАРКОВ:
— Хочу подякувати за чудовий прийом і взагалі за можливість зустрітися. Для нас Україна — фаворит, велика футбольна країна. Ми робимо тільки перші кроки, вчимося у матчах з такими суперниками. Сьогодні, якщо об’єктивно, українці більше заслужили перемоги. А ще хочу привітати українську збірну з грою проти збірної Іспанії. Вважаю, той матч був чудовий з точки зору і результату, і якості гри. Бажаю українським колегам удачі у відбірковому турнірі.
Леонід БУРЯК:
— Був не дуже виразний перший тайм. Але другий, гадаю, хороший. Ми сьогодні побачили, хто є Калиниченко, Венглинський, Кормильцев. Радий, що маємо обойму виконавців, котрі ось-ось досягнуть рівня основних гравців. Є резерв, котрий певною мірою замінив Реброва, Шевченка, Лужного. Одне слово, можемо розраховувати на два десятки хороших футболістів. Дай Боже, щоб не було лише травм...
Товариський матч національних збірних. Україна—Латвія. 1:0. Калиниченко, 83, з пенальті.
Україна: Шовковський (Рева, 46), Несмачний, Федоров (Попов, 67), Тимощук, Радченко (Старостяк, 74), Дмитрулін (Головко, 46), Калиниченко, Гусін (Кормильцев, 46), Воробей, Воронін (Серебренников, 55), Венглинський (Онищенко, 70).
Латвія: Колінько, Степанов, Астаф’єв, Зірніс, Лайзан, Благонадєждін, Ісаков, Блейделіс, Верпаковський (Римкус, 84), Рубін, Прохоренков (Михолап, 73).
Попереджено: Кормильцева, 58, Благонадєждіна, 82.
Арбітр — Любош Міхел (Словаччина).
2 березня. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 5 градусів. 7 000 глядачів.
А за кілька годин до цього на стадіоні ЦСКА зустрілися молодіжні збірні (U-21). Україна—Латвія. 2:0. Клименко, 45, Левига, 62.
Господарі грали в такому складі: Руденко, Ярмаш (Балабанов, 46), Комарницький, Клименко (Левига, 46), Мілевський, Гусєв, Пучков, Пуканич (Бідненко, 63), Чигринський, Оберемко, Яценко.
Поле було тверде, мов цемент. Плитка на Хрещатику значно м’якша. Однак важко грати на такій «галявині» було обом командам. Хоча гості не створили бодай одного голевого моменту впродовж зустрічі. У наших була цілковита перевага, і вони мали ще з п’ять нагод забити.
Відбіркові матчі Євро-2004. Група 1. Словенія—Кіпр. 4:1. Ізраїль—Франція. 1:2. Група 2. Люксембург—Норвегія. 0:2. Данія—Боснія і Герцеговина. 0:2. Група 3. Чехія—Австрія. 4:0. Молдова—Нідерланди. 1:2. Група 4. Польща—Сан-Марино. 5:0. Угорщина—Швеція. 1:2. Група 5. Литва—Шотландія. 1:0. 
Група 6. Північна Ірландія—Греція. 0:2 (Харістеас, 3, 55). На 39-й хвилині з поля вилучено ірландця Куїнна. Іспанія—Вірменія. 3:0 (Трістан, 64, Ельгера, 69, Гоакін, 90+3).
Група 7. Англія—Туреччина. 2:0. Словаччина—Ліхтенштейн. 4:0. Група 8. Естонія—Болгарія. 0:0. Хорватія—Андорра. 2:0. Група 10. Албанія—Ірландія. 0:0. Грузія—Швейцарія. 0:0.
Знову не обійшлося без несподіванок. Найбільшу подарували боснійські футболісти, котрі в гостях переконливо виграли у данців, чемпіонів Євро-1992. Після сенсаційної нічиєї з німцями в попередньому турі литовці вдома переграли шотландців.