Школа № 239 Оболонського району Києва в 1990 році стала спеціалізованою з поглибленим вивченням німецької мови з першого класу.

...Завітали до школи ми під час уроків. Старшокласники юрбилися біля стіни, на якій висять створені ними газети, а за взірець служить «Франкфуртер Альгемайне» (ця газета надходить до закладу щоранку).

— Вчителька німецької мови фрау Маріанне Гох відкриває нам таємниці публіцистичної майстерності, — каже десятикласник Денис Скаленко. — Незабаром у рамках проекту «Молодь пише» сподіваємося побачити власні репортажі в найтиражнішій газеті ФРН «Франкфуртер Альгемайне».

— Ви хочете стати журналістами? — запитую.

— Ні, ми просто поглиблюємо знання. Крім роботи з газетами, німецьку студіюємо як мову економіки, вивчаємо історію і літературу цієї країни. У комп’ютерному класі опановуємо курс німецького машинопису, зокрема, друкування «всліпу» офіційних паперів за міжнародним стандартом, — випалив Денис.

— Одне слово, готуємо дітей до іспиту на здобуття Диплома з мови уряду ФРН, — приєднався до розмови директор школи Анатолій Гриценко. — З цим документом відкрита дорога до будь-якого вузу німецькомовної країни. У рамках договору про культурне співробітництво між ФРН і Україною, укладеного у 1993 році, наш загальноосвітній заклад став базовою школою Федерального відомства центральної служби у справах освіти за кордоном у м. Кельні. Це означає, що в учнівської молоді України з’явився чудовий шанс вибороти перспективний іноземний диплом. У 1996 році першими в державі його отримали 15 випускників саме нашого закладу, а нині їх вже понад 115. Звісно, не за гарні очі — комісія із Кельна щороку приїжджає на триденний іспит, який загалом триває більше семи годин.

Час від часу учні спеціалізованого закладу проходять десятиденне стажування в гімназії ім. Отто Хана у містечку Монгейм (земля Північний Рейн-Вестфалія), проживаючи у сім’ях гімназистів.

У школі викладає 25 учителів німецької мови і серед них та сама фрау Маріанне Гох.

Навчання тут безплатне, але спеціалізація закладу все-таки потребує певного добору першокласників. В ігровій формі з ними проводять бесіду для визначення їхніх здібностей і нахилів. Англійську мову вивчають з сьомого класу, а ще — латинь з п’ятого.

За словами заступника директора з іноземної мови Валентини Орап, на тлі засилля англійської спеціалізовані школи з поглибленого вивчення німецької, чи то французької або іспанської повинні зберегтися як методичні осередки розвитку інших мов.

Насамкінець, додамо, що випускники закладу, які мають на руках Диплом з мови уряду ФРН, успішно влаштовуються у солідних іноземних фірмах на теренах України. Або продовжують навчання у вузах за кордоном...