Ігор Курилець створив першу в Україні недержавну нейрохірургічну клініку. Запровадив у практику ту реформу, про яку більшість його колег-медиків лише балакають.

Легалізація платних операцій
Попереднє керівництво українського Міністерства охорони здоров’я не змогло спокійно дивитися на успіхи чужого, недержавного хірурга-практика. І викреслило нейрохірургію із списку галузей, яким дозволено вести приватну медичну практику. Потім її все-таки реабілітували в цьому реєстрі...
Ось уже два місяці, як діє нова недержавна клініка, що має назву Міжнародний центр нейрохірургії. Хірургові повірили і надали приміщення у стінах столичної відомчої медустанови СБУ. І ліцензію Ігор Курилець доволі швидко отримав у вищого медичного керівництва, яке змінилося.
Що виграв пацієнт?
— Я працював у багатьох державних клініках. Такі проблеми, як забезпечення киснем, препаратами, стерилізація інструментарію в їхніх стінах виникали постійно. Уявіть собі, що операцію роблять «не дуже стерильним скальпелем». У нас таких «не дуже» немає і бути не може, — каже Ігор Петрович.
Клініка нейрохірургії — це центр складних і суперскладних хірургічних технологій. На її базі Курилець робить операції, які не міг дозволити собі в державній лікарні. При тому, що там відповідальність у хірурга була набагато менша. Тепер відповідальність стовідсоткова, але й можливостей більше.
— Наприклад, згідно з держбюджетом на одного реанімаційного хворого має бути одна медсестра та один лікар, — пояснює хірург. — У нас такого пацієнта опікують дві сестри та кілька лікарів.
Хабар дорожчий за офіційну плату
У клініці нейрохірургії — своя цінова філософія. Офіційні ціни, що діють у ній, мають бути нижчі, аніж неофіційні розцінки в державних медустановах такого самого профілю.
Найдорожчі операції з видалення пухлин головного та спинного мозку тут коштують 300 доларів. Якщо порівняти їх зі світовими, то операція з видалення грижі дисків, наприклад, коштує пацієнтові в десять разів, а порятунок від сколіозу — втричі дешевше, ніж у будь-якій іншій клініці Європи.
Ігор і його команда однодумців освоїли і почали застосовувати на практиці близько 25 нових операцій на хребті та спинному мозку під мікроскопом. Центр нейрохірургії спеціалізується на грижах міжхрящових дисків шийного, головного і спинного мозку, травмах та аномаліях розвитку хребта, неврологіях, невритах, больових синдромах кінцівок.
— Я знаю лікарні, де негласні розцінки за операції порядком вищі від наших, — коментує Курилець. — Хворі сьогодні стали об’єктом для спекуляцій. Особливо це стосується пацієнтів, котрі перебувають у критичному стані. Наприклад, після травми. В такому становищі зазвичай люди не торгуються з лікарями, а платять стільки, скільки їм кажуть.
Курилець вважає, що всі побори медустанов з пацієнтів у вигляді благодійних внесків, наборів медикаментів і хабарів лікарям незаконні, й не поліпшують ситуацію в медицині. Адже від суми особистої «винагороди» лікареві інструментарій стерильнішим, а батареї теплішими не стануть.
Не робіть зайвих рухів скальпелем
Нейрохірургія в Україні перевантажена непотрібними операціями, стверджує Ігор Курилець. І через те сам їх не проводить.
— Досі такі операції записано до наших медичних нормативів, і нейрохірурги зобов’язані їх робити. На Заході давно вже відійшли від цієї хибної практики, — пояснює недержавний нейрохірург. — А в нас такі втручання становлять майже 50 відсотків від загальної кількості операцій. Радянська нейрохірургія базувалася на гуманістичній, я сказав би, псевдогуманістичній основі. Це означало, що хірург зобов’язаний щось робити з пацієнтом, якщо йому навіть нічим не можна зарадити. Відтак тисячі жертв хірургічного втручання. Мовляв, операцію зробили, у прокурора претензій немає...
А сьогодні ще, на думку Ігоря Курильця, і низька зарплата лікарів призводить до поголовного застосування скальпеля. Вдячні хворі та їхні родичі, так чи так, не залишаться в боргу. У зв’язку з цим недержавна клініка нейрохірургії надає пацієнтам ще одну нетрадиційну для нашого медичного сервісу послугу: підтвердження або спростування діагнозу.