Авітаміноз, схоже, претендує якщо не на хворобу століття, то принаймні на одне з перших місць у списку причин, що зумовлюють серйозні недуги. За даними Українського інституту харчування НАНУ, наприклад, кількість вітаміну А в нашому раціоні становить 1/4 від норми.

Слово «вітамін» складається з двох частин: «віта» —життя і «амін» — поєднання азоту і водню. Згодом з’ясувалося, що наявність аміногрупи у вітамінах не є обов’язковою, але назву не змінили.
Ініціали зі змістом
Нині відомо майже 20 хімічних сполук, що належать до вітамінів. «Імена» вітамінів позначають літерами латинського алфавіту A, B, C, D тощо. Водночас залежно від хімічного складу кожний вітамін має ще й «по батькові». Наприклад, вітамін А — ретинол, C — аскорбінова кислота, B1 — тіамін. Окрім того, вітаміни мають «прізвища», які позначаються медичними назвами тих захворювань, котрі виникають через їх брак в організмі, з додаванням префіксу «анти»: вітамін С — антискорбутний, D — антирахітний.
Авітаміноз, а за ним хвороб віз
Наш організм вітамінів сам не виробляє, але дуже їх потребує. Недостатнє надходження вітамінів до організму може спричинити вітамінну недостатність чи авітаміноз. Цинга, рахіт, пелагра — ці хвороби є наслідком авітамінозу. Його попередник гіповітаміноз. На цій стадії організм сигналізує про дефіцит вітамінів головним болем, апатією, погіршенням апетиту, низьким імунним захистом від різноманітних інфекцій, нервовими розладами.
Хоча вітаміни корисні, зловживати ними не варто. Доведено, що великі дози C, B1, B2, B6 можуть бути токсичними. Наприклад, вітамін C у великій кількості може призвести до каміння в нирках, а вітамін B6 —до сенсорної невропатії. Проте в певних екстремальних ситуаціях захоплення вітамінами допоможе вашому організму чинити опір зовнішнім негараздам. Так, в умовах високогірного клімату корисний вітамін E, а зі спекою допоможуть впоратися вітаміни групи B і C.
На блюдечку з голубою кайомочкою
Оскільки наш організм не вміє самостійно виробляти вітаміни, то йому їх треба постачати у готовому вигляді. Як кажуть, на блюдечку з голубою кайомочкою. З їжею чи у вигляді медичних препаратів. Останні завжди можна знайти в аптеках, але не варто поспішати. Спробуйте природний шлях вітамінного насичення. Але пам’ятайте, вміст вітамінів у продуктах залежить від різних причини: від їхньої якості та виду, від способу і терміну зберігання, від методів кулінарної обробки тощо.
А біологи помітили, що вміст вітамінів у продуктах рослинного походження залежить від сорту культури, географічного регіону вирощування, погодних умов, добрив.
А медики попереджають, що залежно від складу їжі, потреба у вітамінах може змінюватися. Так, надлишок вуглеводів у раціоні харчування спричиняє потребу у вітаміні B1, надлишок білка — вітаміну С, брак білка збільшує потребу у вітамінах A і PP. Окрім того, посилене вживання вітамінів однієї групи вимагає збільшення дози вітамінів другої групи.