Нарешті весна, а настрій поганенький. Та й чому тут радіти, якщо нігті ламаються, зуби болять, та ще і спина турбує... А як хочеться бути чарівною та привабливою.
Організм ослаблений і вимагає особливої уваги. Лікарі рекомендують оголосити війну не тільки авітамінозу, а і кальцієвому дефіцитові.
Проведені клінічні дослідження засвідчили, що дефіцит цього елемента є і у дорослих, і в дітей. За даними Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу, у жінок після 50 років цей дефіцит становить 55 відсотків від норми, а наші діти одержують від 400 до 550 мг кальцію на добу за потреби 1200 мг. Як бачимо, кальцію катастрофічно бракує в раціоні харчування і його варто поповнювати за рахунок медичних препаратів.
У боротьбі з кальцієвим дефіцитом фахівці рекомендують ліки, що містять не тільки кальцій, а й вітамін D3 і корисні для кісток мікроелементи. Вітамін D3 і цинк допомагають кальцію засвоїтися, мідь робить кістки пружними, марганець формує хрящі й суглоби, а бор забезпечує рівномірне засвоєння необхідних кісткам речовин. Як правило, такі препарати не мають обмежень з тривалості прийому. Проте все ж треба порадитися з лікарем.