У  вівторок на базі київського «Динамо» в Кончі-Заспі гостями національної збірної з футболу була преса. Зустріч була присвячена, як ви вже здогадалися, наступному матчу відбіркового циклу Євро-2004 Україна—Іспанія. Першою частиною «побачення» стала прес-конференція головного тренера національної команди Леоніда БурЯка, у якій взяли участь також керівники руху «Граймо за Україну разом» і Молодіжного футбольного союзу, генеральний директор компанії—комерційного партнера ФФУ «Україна футбол інтернешнл» Олег Шкрьоба.
Слово взяв наставник збірної.
— Ви, сподіваюсь, розумієте, що футболісти, котрі прибули до табору збірної, перебувають у неоднаковому стані. Одні пригнічені поразкою, інші — в нормальному стані. Та сьогодні треба забути про клубні справи й готуватися до гри, бо маємо дуже серйозного суперника. Щоправда, не можу сказати, що ця команда цілковито збалансована, вона має проблеми. Я двічі виїздив на її матчі, мій асистент Олег Кузнецов побував на Мальорці і спостерігав за грою іспанців проти німців. Так, збірна Іспанії — дуже гарна команда, серйозна. Однак сьогодні немає суперників, з якими не можна грати.
Відрадно те, що наші гравці нарешті зуміли позбутися комплексу меншовартості, який тяжів над збірною України раніше. Ми нічим нікому не поступаємося. До речі, поєдинок в Ізмірі проти Туреччини показав, що у наших футболістів є майстерність, ентузіазм, віддача, мотивація —особливо важливі компоненти, котрі дають змогу розв’язувати поставлені завдання.
Скажу, що перед зустрічами з такими командами, як Німеччина, Іспанія, гравців не треба налаштовувати. Вони самі все чудово розуміють. Тим паче що ажіотаж навколо матчу, що спостерігається нині в Україні, передається й футболістам. Ми не знаємо, як зіграємо, але спробуємо вдома виграти. Якби за Іспанію давали п’ять очок, а за Вірменію — три, то й налаштовувалися б по-різному. Та за перемогу в будь-якій зустрічі нараховують однакову кількість очок. Тому до суботньої гри треба підійти з гарячим серцем і холодною головою. Сьогодні у футболі треба думати, нав’язувати суперникові свою тактику. Подивимося, що з того вийде, але ми дуже хочемо зіграти добре.
Після вступного монологу Леоніда Йосиповича журналісти поставили перше запитання не йому, а панові ШКРЬОБІ: «Міська влада поставила на площі перед стадіоном паркан. Чи не спричинить це зрив матчу? Адже представники УЄФА можуть вирішити, що таке «архітектурне рішення» може стати причиною трагедії.
— Справді, ситуація неприємна. Проблема є, але ми не празникуємо — надіслано всі належні листи до владних структур. Григорій Михайлович Суркіс з цього приводу розмовляв навіть із Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем. Сподіваюся, все проходитиме, як належить, і свято для вболівальників відбудеться.
Потім до «гри» знову долучився Леонід Буряк.
— У попередніх відбіркових циклах збірна України не дуже вдало грала навесні (Білорусь, Уельс). Як гадаєте, у чому була головна проблема?
— Не хотів би говорити про Білорусь та Уельс. Адже можна пригадати й те, що було десятиріччя тому. Це генетика. Футболістам треба «вибігатися». ПФЛ пішла нам назустріч, і ми встигли провести три тури. Слід розуміти, в яких кліматичних умовах ми живемо. У нас половина гравців грає в нормальних чемпіонатах, починаючи з Шевченка і закінчуючи Онищенком. До речі, як засвідчило комп’ютерне тестування, ані за Сабо, ані за Лобановського наші гравці на такий високий рівень, як тепер, не виходили. Щоправда, це лише результати комп’ютерного обстеження. А загалом усі у відмінному стані. Головне — не помилитись у виборі тих, хто вийде на поле. Крім майстерності, потрібна ще й мотивація. Бажано, щоб це був єдиний колектив. Хотілося б, щоб були такі настрій і віддача, як у матчі проти Греції, Північної Ірландії, Туреччини, Вірменії. Тоді щоразу ще під час розминки я відчував, що хлопці не програють.
Хочу також сказати, що в нас нині дуже сильна середня лінія. Рік, два роки тому ми шукали класних півоборонців, тепер маємо їх десятеро. Усі вони для нас дуже цінні. З’явилася солідність, конкуренція. Це я кажу як колишній півоборонець. Такі футболісти можуть досягти мети.
— Чи обіцяно якісь додаткові матеріальні стимули гравцям за успіх у матчі з Іспанією з боку ФФУ?
— Сподіваюсь, що так. Ми розмовлятимемо про це з президентом ФФУ. Хоча хотів би наголосити, що у нас чудові умови для підготовки й виступів: літаємо на сучасних літаках, мешкаємо у престижних готелях, нас одягають, взувають, чудово годують. Звичайно, розмова буде — адже це професіональні футболісти, вони мусять знати, за що грають.
— Апетит у вас і команди нормальний?
— У команди — так, а в мене... Я себе обмежую в їжі.
— Чи передбачено персональну опіку головної зірки іспанців — Рауля?
— Це залежатиме від того, у якому тепер функціональному стані Рауль. Адже у нас також є зірки — Шевченко, Ребров, Лужний. Знаю, що у збірній Іспанії з різних причин виникли кадрові проблеми. Тому зібрали лише 18 осіб.
— Леоніде Йосиповичу, Іспанія має перевагу з точки зору календаря. Останню гру вона грає з нами вдома. Чи не позначиться цей чинник на розподілі місць у групі?
— Мені гріх скаржитися на календар. Ми приймаємо Вірменію, далі головна гра Греція—Іспанія, потім греки мають ще дві дуже непрості зустрічі. Але, повторюю, гра з Іспанією — це гра за три очки, так само як і з рештою команд.
Потім усі юрбою висипали на футбольне поле, де могли поспілкуватися з гравцями.
Звичайно, тісне коло оточило Андрія Шевченка, який упевнено відповідав на запитання.
— У нашій країні через тривалі холоди є певні проблеми з полями. Навіть газон на НСК «Олімпійський» сьогодні далекий від найкращого стану. Кому це вигідно?
— Я ще не бачив поля, тож мені важко говорити про його якість. Маєте рацію, з огляду на примхи погоди воно, найімовірніше, буде не ідеальне. Однак слід сприймати його таким, яким воно є. Треба грати.
— Чи вважаєте наступний поєдинок вирішальним у нашій підгрупі?
— Ні, адже за перемогу над Іспанією дають стільки само очок, як і за виграш у команди Вірменії.
— Як можна переграти іспанців?
— Гадаю, лише завдяки командним діям.
Сергій Ребров, відчувалося, скучив за спілкуванням з українськими репортерами.
— З яким настроєм прибули додому?
— З гарним. Додому повертатися завжди приємно. Особливо коли йдеться про збірну країни. Щодо суботнього матчу, то головне — добитися позитивного результату. І це незалежно від того, гратиму я чи ні. Якщо тренер вважатиме, що я не готовий, і мене не поставить, то я без жодних образ погоджуся з ним.
— Що змінилося у вашій грі після переїзду до Стамбула?
— Легко можу працювати всі 90 хвилин. Тепер маю певну ігрову практику — п’ять зустрічей за «Фенербахче». Втім, не думаю, що в мене й раніш були якісь проблеми.
— Коли ви прибули до Туреччини, уболівальники вас на руках носили. А яке ставлення нині?
— Нема де правди діти, наші прихильники трохи розчаровані. І це природно. Якщо команда програє, тоді все дуже погано. «Фенербахче» — найпопулярніша команда в Туреччині: не приведи Боже, одна поразка або одна нічия — край! Це вже просто катастрофа. І тепер фани ображені не тільки на мене, а й на всю команду. І, звичайно ж, чекають, коли ми нарешті знову перемагатимемо.
— І все-таки, чи до снаги нам здолати Іспанію?
— Я завжди твердив, що на своєму полі ми не поступилися жодному суперникові ані самовіддачею, ані будь-яким іншим компонентом. Не думаю, що Іспанія сильніша за Францію чи Німеччину. А з цими командами, нагадаю, ми вдома завжди грали на рівних. То чому нам не обіграти іспанців?
— Які труднощі можуть стати головними у грі з червоно-жовтими? — запитали в Геннадія ЗУБОВА.
— Не знаю, яке буде поле, однак протистояння очікую гострого і напруженого. Переможе той, хто докладе більше зусиль і не жалітиме себе...
— Але поля Іспанії сьогодні у значно кращому стані. Тому гості матимуть певну фору...
— Та вони ж не привезуть із собою власне поле, а гратимуть на нашому. Отже, будемо в однакових умовах. А для кого вони вигідніші — покаже гра.
Цього дня відбулося засідання бюро ПФЛ, на якому начальник команди «Шахтар» Євген Канана сказав, що «збірників» із «Шахтаря» після гри в Одесі довелося умовляти летіти до Києва...
— Не знаю, що там казав Канана, — мовив Андрій Воробей. — Це правда, що лишився неприємний присмак після суддівства в нашому матчі проти «Чорноморця». Але до чого тут збірна? Всі клубні проблеми треба викинути з голови.
— А як психологічний настрій? Чи раді ви бачити своїх партнерів по команді? Адже Буряк сказав, що для вас найважливіше — командна гра.
— Я теж так гадаю — кожен окремо нічого не доб’ється. Можливо, рівень індивідуальної майстерності в іспанців трохи вищий, ніж у нас. Однак, гадаю, завдяки командним діям і самовіддачі можемо виграти...