Роль хана Іслам-Гірея у фільмі М. Мащенка «Богдан-Зіновій Хмельницький» виконує керівник Кримськотатарського муздрамтеатру Білял Білялов. А ролі сподвижників хана доручено ще чотирьом акторам цього театру.

Грати Іслам-Гірея цікаво, каже Білял Шевкетович, бо вперше мовою кіно чесно мовиться про непрості взаємини України з Кримським ханством. А в тих взаєминах було всього: і кривди, й добра. За півстоліття після депортації кримських татар виробився певний кіностереотип татарина-хижака. А нам потрібна історично вивірена картина, задля осмислення уроків спільної національної і державної долі.

Позаду перша серія фільму, Білял Білялов з колегами готується до зйомок у Бахчисараї. Триває напружена робота й у своєму, єдиному в світі національному кримськотатарському театрі. Під час останніх гастролей в Анкарі, Стамбулі, Ізмірі, Казані, де колектив представляв Україну на міжнародному фестивалі, його визнали кращим з двадцяти тюркських театрів світу, а спектакль «Кармен» виборов Гран-прі.

Цього року до створених за останні сезони власним коштом п’ятнадцяти спектаклів додадуться прем’єри: «Фахіше-пустунка», «Міщанин-шляхтич», «Казки за легендами кримських татар». Покажуть їх на фестивалях в Анкарі, Вологді, Мукачевому, Дніпродзержинську, де їхній «Макбет» здобув шість із семи номінацій.

Крим.