Цікаво, чи звертає Міністерство освіти увагу на «врожай» медалістів, який щорічно «жне» наша просвіта? Чи ведеться статистика кількості медалістів за роками і регіонами? В якій області й якому місті найбільше розумних дітей?
Вчителі скаржаться на зростання рівня неграмотності серед учнів, і водночас кількість медалістів зростає. Приміром, у Луганській області їх так багато, що у вузах перестали зважати на медалі під час вступу абітурієнтів.
Одного разу на площі ім. Молодої Гвардії у Краснодоні проводився останній дзвоник одної із центральних шкіл міста. Серед медалістів, яких було 13, першим назвали усім відомого ледаря. Площа вибухнула сміхом. Коли називали інших, люди, що зібралися навколо, перепитували одне одного: «А це чий?». Всі були впевнені, що медаль не дається просто так, а лише за «особливі заслуги» батьків. І вони праві. Пригадайте, чи багато хто двадцять років тому міг написати диктант без помилок? Але читали тоді набагато більше, ніж нині. Чи всі можуть освоїти предмети на найвищий бал? Лише одиниці. Тільки дуже талановиті та працелюбні. А в нас у школах нерідко директор вичитує вчителеві біології чи іншого предмета: «Адже дівчинка перше місце посіла з англійської мови. Хіба вона не гідна медалі?» Щоправда, так турбуються вони не про всіх. Для інших, навіть тих, хто посів перші місця на олімпіадах, не знаходиться копійчаної грамоти, не кажучи вже про путівку до табору чи медаль...
Одного разу, п’ять років тому, зайшовши випадково до класу після державного іспиту з мови, я побачила кілька випускників, які старанно переписували свої «медальні» роботи. Мене це обурило. Я припустила, що після кожного іспиту вчителька їде на «мерседесі». Але вона живе в старій квартирі з неоплаченими комунальними платежами...
Яка користь від медалі? Вирізнитися з натовпу випускників? Тому більшість медалістів йдуть туди, де іспитів не треба складати, чи одразу вступають на платні відділення. У Київ чи інші регіони України, де вчаться українською мовою, наші випускники навряд чи поїдуть.
Пропоную скасувати медаль. Законодавчо. Чи вручати її кожному. Щоб не було образливо...
Л. ЛАДКО.
Краснодон.