Наша газета торік опублікувала на своїх сторінках серію матеріалів, в яких багато зацікавлених і причетних осіб висловилися стосовно запровадження у школах України уроку футбоу. Більшість із учасників акції, зокрема, наголошувала на відсутності спеціального підручника.
І от днями у столичному Будинку вчителя відбулася презентація новонародженого навчально-методичного посібника «Футбол у школі». Його автор — кандидат педагогічних наук, голова науково-методичного комітету ФФУ, відомий у минулому арбітр, який віддав футболові більш як 50 років життя, — Костянтин Віхров.
Відкриваючи зустріч, президент ФФУ, народний депутат України Григорій Суркіс сказав:
— Щиро вітаю всіх, хто зібрався на презентацію навчально-методичного посібника «Футбол у школі». Він дістав позитивну оцінку фахівців Міністерства освіти і науки України і рекомендований для вчителів фізичної культури. Упевнений, що саме тепер почнеться новий, якісніший етап у справі розвитку й утвердження уроку футболу в загальноосвітніх школах. А 24 березня виповниться два роки з часу підписання відповідного договору між Федерацією футболу України та Міністерством освіти і науки України про впровадження третього уроку фізичної культури з елементами футболу в систему фізичного виховання школярів. Підписання цього договору було скріплено підписом президента ФІФА Йозефа Блаттера, який у ті пам’ятні дні перебував з першим робочим візитом в Україні. Протягом невеликого проміжку часу міністерство і федерація зробили чимало в питаннях зміцнення здоров’я юного покоління, залучення до однієї з найпопулярніших ігор. Таке розуміння справи, своєї високої місії сприяло широкому зацікавленню школярів уроками футболу. Сьогодні ними охоплено майже мільйон школярів (981 250). Із самого початку ми не ставили собі за мету домогтися стовідсоткових показників. Це було б просто нереально. Прагнули, щоб справа сподобалася дітям, а нова форма роботи захопила вчителів.
Костянтин Віхров подякував керівництву ФФУ за сприяння у підготовці й випуску посібника. Костянтин Львович зауважив, що футбол посідає провідне місце серед інших ігрових видів спорту у фізичному загартуванні молоді. Адже він розвиває силу, швидкість, витривалість, спритність, сміливість, рішучість, наполегливість, силу волі, почуття товариськості. Тому авторський колектив, який працював над створенням книги, намагався скомпонувати матеріал саме з урахуванням динаміки розвитку цієї гри, з одного боку, і специфіки занять футболу в школі — з другого.