Ранкове засідання 15 квітня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що спроби захоплення будівлі парламенту, які відбулися ввечері 14 квітня та вночі, — це не прояв героїзму. Він відзначив, що, на превеликий жаль, до цього підбурюють деякі народні депутати, для яких власні комплекси та амбіції, гра на величезних проблемах і великій небезпеці, яка є в Україні, — це частина виборчої кампанії.

«Безумовно, є дуже серйозні не тільки проблеми, а й серйозна небезпека, — сказав О. Турчинов. — Але те, що в деяких ЗМІ та політичних організаціях, у суспільстві сьогодні панують істеричні настрої, це не сприяє зміцненню нашої країни, подоланню тих страшних проблем і загроз, які сьогодні постають перед нашою державою».

Коментуючи заклики щодо «рішучих дій», які сьогодні дуже голосно лунають у суспільстві, О. Турчинов відзначив, що дії влади повинні бути рішучіші, але дії влади повинні бути виважені та відповідальні.

«Плани Російської Федерації були і залишаються брутальними, — заявив Турчинов. — Вони хочуть, щоб палав не тільки Донбас, вони працюють над тим, щоб палав увесь Південь і Схід України, від Харківської до Одеської області. І те, що сьогодні більшість цих регіонів захищають стабільність, демонструють приклад позиції на підтримку нашої держави та державності, це є в тому числі й заслуга влади і багатьох народних депутатів, які над цим працюють».

Турчинов відзначив, що крім російського спецназу, терористів, на Донбасі є сотні тисяч обдурених російською пропагандою громадян України, а поруч з ними — сотні тисяч ні в чому не винних українців. «І саме тому проводити будь-які антитерористичні заходи треба виважено і відповідально, і мета цих заходів — захист людей», — наголосив глава парламенту.

Турчинов поінформував, що у вівторок зранку на Півночі Донецької області розпочалася антитерористична операція, яку проводитимуть поетапно, відповідально та виважено. «Мета цих дій — захистити громадян України, зупинити терор, зупинити злочинність, спроби розірвати на шматки нашу країну», — підкреслив Голова Верховної Ради. Він також звернувся до тих, хто хоче проявити героїзм, — іти працювати до міліції, добровольцями до Національної гвардії, до Збройних Сил. «А бити вікна у Верховній Раді — це не героїзм, а злочин проти власної держави», — сказав Турчинов. При цьому він зауважив, що можна замінити всіх — керівництво і Верховної Ради, і Кабінету Міністрів, але від цього у країні не збільшиться ресурсів, грошей.

А розпочалося пленарне засідання з того, що дві фракції — Партії регіонів та КПУ — попросили перерву. Головуючий надав змогу виступити із заявою представнику регіоналів Нестору Шуфричу. Депутат назвав неприпустимими недопущення кандидата у Президенти Михайла Добкіна на прямий ефір програми «Свобода слова» на ІCTV та побиття кандидата у Президенти Олега Царьова після виходу зі студії телебачення. Шуфрич закликав владу провести розслідування і покарати винних, а також забезпечити прозорий виборчий процес.

Після виступу Нестора Шуфрича Олександр Турчинов закликав громадян не блокувати виступи будь-яких кандидатів у Президенти, оскільки це є порушенням виборчого законодавства. «Я звертаюсь до всіх громадян: блокування виступів будь-якого кандидата в Президенти є порушенням виборчого законодавства», — заявив Турчинов. Він наголосив, що незалежно від симпатій чи антипатій, українці повинні забезпечити проведення демократичних і прозорих президентських виборів.

«Ми повинні провести такі вибори, щоб їх визнав український народ і все міжнародне співтовариство», — зазначив Голова Верховної Ради. Водночас Турчинов звернувся до кандидатів у Президенти із закликом не підбурювати суспільство і не виголошувати сепаратистських закликів.

Верховна Рада 241 голосом із другої спроби проголосувала за дострокове позбавлення повноважень народного депутата України Вадима Колесніченка. Виступаючи від Регламентного комітету Верховної Ради Валерій Карпунцов (фракція «УДАР») повідомив, що до комітету надійшла особиста заява Колесніченка про складання депутатських повноважень, однак у комітеті, за його словами, відсутня інформація про відмову Колесніченка від українського громадянства, про що пролунала інформація на погоджувальній раді.

З першої спроби за позбавлення депутатських повноважень Колесніченка проголосували 219 депутатів, з другої спроби — 241. Ірина Геращенко («УДАР») заявила, що не спрацювала її кнопка і запропонувала позбавити депутатських повноважень усіх депутатів-сумісників та сепаратистів, зокрема, синів Януковича та Азарова. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що звертатиметься до суду щодо позбавлення повноважень тих народних депутатів, котрі не написали особисто заяву про складання мандата.

Парламент також проголосував за дострокове припинення повноважень народного депутата Романа Ванзарюка, котрий перейшов працювати до виконавчих органів влади.

Зранку під Верховною Радою зібралося понад сто мітингувальників, котрі протестували проти загрози втрати територіальної цілісності України. Деякі активісти прибули з Одеси і виступали проти діяльності секретаря Одеської міської ради Олега Бриндака. Під стіни парламенту також прийшли представники Автомайдану, які звинувачували владу та силові структури в бездіяльності в Південно-Східній Україні.

Після виступів від фракцій, під час яких з боку лідера фракції «Свобода» Олега Тягнибока пролунав заклик дозволити вільне володіння зброєю всім громадянам України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов гостро розкритикував цю ідею. «Роздати зброю — це штовхання країни до громадянської війни, — заявив Турчинов, відзначивши, що держава роздає зброю тільки тим, хто працює у Збройних Силах, міліції та інших силових структурах. — Якщо роздати зброю, тоді зброю отримають і сепаратисти. Ідіть захищати країну. Громадянської війни у країні не буде».

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект № 2258а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу». 

А ось зміни до виборчого закону щодо виборів міських голів у два тури знову через сесійну залу не пройшли. 

Після перерви, під час якої відбулася нарада лідерів фракцій, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що у середу відбудеться закрите засідання парламенту, на якому депутати заслухають всіх силових міністрів та керівників з питань національної безпеки та захисту конституційного ладу. Проведення закритого пленарного засідання підтримали 247 депутатів.

О. Турчинов зачитав вимоги мітингувальників під стінами парламенту: вони вимагають рішучих дій з наведення конституційного ладу в країні, мобілізації всіх патріотів для захисту України від окупантів, відставки міністра внутрішніх справ Авакова, підтримують генерала Крутова, який очолив антитерористичний центр, і просять парламент активно і наполегливо працювати.

Тривалою стала дискусія під час обговорення проекту закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України. До законопроекту було внесено багато поправок від депутатів. Сергій Терьохін запропонував, щоб реєстрація договорів продажу рухомого та нерухомого майна у Криму відбувалася на материковій частині України. Обрана за мажоритарним округом у Криму Юлія Льовочкіна зауважила, що до її громадської приймальні щодня звертаються тисячі кримчан, перед якими постало безліч проблем, які досі не врегульовано. Депутат запропонувала створити спеціальний державний орган, який займатиметься проблемами кримчан. І щодо здобуття освіти, отримання дипломів, лікування, нарахування, прав на власність та майно, отримання соціальних допомог. Богдан Бенюк вніс низку поправок щодо соціальних прав військовослужбовців та суддів, котрі раніше служили на півострові, а нині переїхали на материкову частину. Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан повідомив, що над удосконаленням законопроекту тиждень працювала робоча група із залученням фахівців та міжнародних структур і більшість слушних пропозицій народних депутатів враховано.

Водночас глава парламенту Олександр Турчинов повідомив, що нині у Кабінеті Міністрів обговорюється питання створення окремої посади з кримських проблем. Але поки що не вирішено, чи це буде міністр з питань АРК чи віце-прем’єр. Окрім того, у Кабміні створюється окремий департамент з окупованих територій. За ухвалення законопроекту № 4473-1 в другому читанні та в цілому з усіма правками та доповненнями проголосували 228 депутатів.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

 

— Сьогодні потрібна консолідація країни, потрібно припинити істерику. Сьогодні потрібні єдність, упевненість і координація дій. Спокійно, впевнено ми наведемо лад разом у нашій країні і переможемо.

Володимир Мельниченко, Давид Жванія, Інна Богословська, Віталій Немілостівий.

Віктор Пинзеник, Микола Рудьковський.

Володимир Продивус, Геннадій Москаль. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.