Візит посла США Карлоса Паскуаля в Харківську область, що відбувся на початку тижня, на жаль, супроводжувався низкою конфузів, які не робили честі найбільшому в країні регіону.

Відомо, що у більшості регіонів країни США фінансують програму надання українським селянам державних земельних актів. Але якщо майже в усіх областях, за словами посла, вартість оформлення цих документів не набагато перевищує суму в 20 гривень, то на Харківщині ця чиновницько-посередницька послуга коштує вчетверо дорожче. Місцеві начальники від землі пояснюють це тим, що, мовляв, так дорого коштує не саме оформлення акта, а його прив’язка до конкретної ділянки. Але як це може бути, не розумів посол, що в одній державі, в одних і тих самих кліматичних умовах, за одну і ту саму роботу така величезна різниця в її оплаті? «Чому такі накрутки?» —запитував він уже доступними для нас словами.

Зрозуміло, чиновники намагалися пояснити, наскільки важкий і складний шлях приватизації, але аргументи, правду кажучи, були настільки непереконливі і далекі від прямої відповіді на пряме запитання, що жодних почуттів, окрім власної провини і роздратування діями підлеглих, в голови Харківської облдержадміністрації не викликали.

Ще три години свого візиту посол США провів у невеликому містечку Чугуєві: зустрічався з міською владою і підприємцями. Навіщо високий гість приїхав до їхнього маленького містечка, місцеві жителі, напевне, не знали. А коли Карлос Паскуаль повідомив, що прибув ознайомитися з проблемами місцевих підприємців, ті з радістю розповіли йому про бізнес по-чугуєвськи. Про те, що дають хабарі пожежникам і санітарним лікарям, про несподівані перевірки податкової інспекції, про те, що підприємцю-початківцю практично неможливо отримати в банку кредит для відкриття власної справи. І таке інше.

Звичайно, боротися з величезними апетитами місцевої бюрократії необхідно. Але, мабуть, не з допомогою закордонних дипломатів. Сміття з хати у такий спосіб навряд чи виметемо, а от людей вчергове насмішимо.

Харків.