У цьому своєрідному клубі футбольних уболівальників просто неба, що на Соборній площі в Одесі, останніми днями, незважаючи на запізнення приходу весняної погоди, спостерігається пожвавлення. Навіть ті, хто вже махнув був на «Чорноморця» рукою (ще б пак, шістнадцяте місце за підсумками першого кола сезону-2002/03 у вищій лізі), тепер не проти подискутувати про майбутнє команди й оприлюднити своє «резюме».

Що ж, Семен — людина серйозна, не якийсь там свистун. Якщо береться за справу, отже, на щось сподівається... Надіятимемося і ми...

Ідеться про Семена Альтмана, нещодавно призначеного головним тренером «Чорноморця». Добре відомого у спортивних колах Одеси фахівця, який віддав цій команді чверть віку, залишивши загалом помітний слід. Останнім часом він тренував донецький «Металург», і хоча справи команди йшли начебто непогано, від його послуг там відмовилися. Керівництво ФК «Чорноморець» вирішило, що можливо й потрібно запросити Семена Йосиповича до Одеси.

Почесний президент ФК «Чорноморець», народний депутат України Леонід Климов, представляючи громадськості нового головного тренера команди, його завдання-мінімум сформулював чітко і ясно: утриматися у вищій лізі. Що ж, зважаючи на оте останнє місце, це не так і просто. Тим більше що виконувати його доведеться тими самими, по суті, силами, які Альтман застав, бо період переходу гравців із клубу до клубу давно минув. Може, когось там ще й удасться запросити, та загалом це проблеми не вирішить. Головне — налаштувати забивати м’ячі, спонукати до перемог гравців, які вже є і які начебто на щось таки здатні.

Одеські футбольні аналітики згадують, як у першому колі, коли тренерський штаб очолював Олександр Скрипник, «Чорноморець» «здавав» свої ворота суперникам, по суті, без серйозного бою. І як тими самими футболістами, тільки дещо «перетасувавши» їх на полі, давши відповідні настанови ветеранам і молодим, Леонід Гайдаржі зумів у чотирьох останніх матчах першого кола здобути чотири очки (стільки ж, скільки у всіх попередніх матчах). Хоча поєдинки були доволі складні: запорізький «Металург», донецький «Шахтар», київське «Динамо», луцька «Волинь». Майстерності навряд чи додалося, результату добилися, найпевніше, завдяки новим тренерським «ходам» та власному ентузіазмові, якого справді додалося. Саме з огляду на ці вдалі виступи Гайдаржі став тоді вже не в. о., а повноцінним головним тренером «Чорноморця». Щонайменше, як було тоді заявлено, до кінця нинішнього чемпіонату...

Та у друге коло, як бачимо, команда вступає вже із Семеном Альтманом. Леонід Гайдаржі став старшим тренером, першим заступником Альтмана у роботі з основним складом команди. «Відставник» на це, втім, не ремствує, ситуацію коментує так:

— Мої заслуги просто незрівнянні з внеском у футбол Семена Альтмана, то чому маю бути невдоволений? Навпаки, маю змогу запозичити в нього тренерського досвіду. А разом, сподіваюся, дещо зробити для команди зуміємо...

Відрадно, що у клубу тепер немає, по суті, фінансових проблем. Команда зуміла провести повноцінні тренувальні збори спочатку в Болгарії, потім — у Туреччині. В останніх матчах одесити перемогли там ростовський «Ростсільмаш», елістинський «Уралан», неодноразового чемпіона Латвії «Сконто». Це вже при Семенові Альтману й за участі Леоніда Гайдаржі. І це подає певну надію.

Утім, уже на порозі друге коло чемпіонату країни: 9 березня «Чорноморець» має прийняти на своєму полі луцьку «Волинь». Є, отже, змога зробити перший внесок у виконання отого завдання-мінімуму. На це сподіваються і сам Семен Альтман, і його підопічні, і «Соборка», і, зрештою, вся спортивна Одеса.

Одеса.