У потребі припливу зовнішніх і внутрішніх інвестицій в Україну сьогодні не сумнівається ніхто. Інвестор схожий на обережного мореплавця, а нашу економіку надто часто «штормить», та ще й рифів і підводних течій хоч греблю гати. Вирішивши не чекати біля моря погоди, голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов поставив перед науковцями області завдання розробити стратегію соціально-економічного розвитку регіону із створенням Харківського інноваційного порту, ідея якого полягає у «двосторонньому русі», тобто в залученні інвестицій у наукоємні галузі та експорті інтелектуальної продукції і науково-технічних послуг на міжнародний ринок.

Для розробки стратегічного плану інноваційного розвитку економіки Харківської області на період до 2001 року на базі Харківського державного економічного університету (ХДЕУ) було створено Лабораторію реструктуризації підприємств. Провідні вчені цього вузу разом із фахівцями облдержадміністрації та науковцями Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України аналізували шляхи поліпшення соціально-економічного становища регіону. На сьогодні три томи досліджень і відповідних рекомендацій передано на розгляд губернаторові та управлінням облдержадміністрації. На березень поточного року заплановано форум, на якому обговорюватимуть стратегію розвитку регіону і питання подальшого «будівництва» Харківського інноваційного порту. Проте в порту не обійтися без допомоги «лоцманів» — спеціально навчених кадрів у сфері економіки. Саме тому основне завдання Харківського державного економічного університету — підготовка фахівців, чиї знання та навики відповідали б сучасним вимогам економіки. Це має бути економічна еліта, як частина інтелектуальної еліти України.

«Ми готуємо фахівців за державними замовленнями і прямими договорами з підприємствами, організаціями, галузевими міністерствами та фізичними особами, —каже ректор університету Володимир Пономаренко. — На сьогодні кількість студентів денної форми навчання в нашому вузі становить 5 554 особи, зокрема за держзамовленням — 2081 (37,5%), на контрактній основі — 3473 особи (62,5%). Загальна чисельність студентів заочної форми навчання становить 3616 осіб. На базі ХДЕУ також навчаються 160 іноземних громадян із 25 країн далекого і близького зарубіжжя — В’єтнаму, Марокко, Китаю, Ефіопії, Танзанії, Сомалі, Греції, Туркменистану та Узбекистану.

Щороку з травня в університеті розпочинається «гаряча пора». Тільки слухачів підготовчих курсів, яких наші викладачі готували для вступу до ХДЕУ, в 2002 році було близько півтори тисячі. Всі вони складали випускні іспити, і за результатами здійснювалося зарахування. Взагалі іспити — це дуже серйозно. І ми до цього питання підійшли з усією відповідальністю. Починаючи з 2002 року всі іспити проводяться письмово. Кожна робота шифрується, і підмінити її неможливо. Для старанних студентів це вигідно. А ті студенти, котрі звикли знання купувати за гроші, замислилися. Так, минулого навчального року за неуспішність було відраховано 250 осіб — і контрактників, і бюджетників.

Наші студенти організували благодійний фонд для підтримки талановитої молоді із сімей з невеликими доходами, їм виплачується матеріальна допомога, а також оплачується контракт (у 2002—2003 навчальному році було оплачено контракти 12 студентів-відмінників).

Торік на Дошку пошани золотом було вписано прізвища 38 кращих випускників університету. Вони — наша гордість, лауреати «Золотого знака ХДЕУ». Сподіваюся, що їхня кількість з року в рік зростатиме.

На базі ХДЕУ вже не перший рік діють 34 наукові факультативи під керівництвом провідних викладачів університету. В їх роботі беруть участь понад 800 студентів. Кращі роботи відправляли на міжнародні та всеукраїнські конкурси і конференції, де отримували відповідні нагороди.

Фундаментальна економічна освіта — це гарантія успішного працевлаштування в майбутньому. Як правило, вже на третьому-четвертому курсах студенти визначаються з майбутнім місцем роботи. В цьому питанні ми співпрацюємо з провідними харківськими підприємствами та організаціями. Наші студенти проходять виробничу і переддипломну практику на «АВТРАМАТі», «Комунарі», ХТЗ, «Турбоатомі», Харківській швейній фабриці ім. Тинякова, в системі податкової адміністрації, де отримують гарні виробничі навики.

Одна з обов’язкових умов успішної роботи вищого навчального закладу — заохочення студентів, які відзначилися в навчанні та громадській діяльності. Студентам, нагородженим «Золотим знаком ХДЕУ», додатково до стипендії виплачується 100 гривень на місяць. Декотрі з них — відмінники та активісти наукового і культурного життя університету — щомісяця отримують 190 гривень.

Керівництво вузу докладає зусиль, щоб створити студентам комфортні умови для навчання і відпочинку. Найближчим часом розпочнеться реконструкція новопридбаної будівлі, де розміститься бібліотека, оснащена найновішими технічними засобами пошуку літератури. На новій території, яку університет отримав за активного сприяння обласної і міської влади, в найближчому майбутньому розпочнеться будівництво спортивного комплексу. Сюди тричі на тиждень зможуть приходити студенти у зручний для них час, щоб займатися тим видом спорту, який їм до душі: чи то спортивні танці, фітнес-заняття, важка атлетика, бокс і навіть сумо. А про дешевизну харчування у вузівській їдальні вже й говорити не доводиться.

Крім того, я переконаний, що людина з юності має турбуватися про здоров’я не тільки тілесне, а й духовне. На території університету плановано збудувати невелику капличку. Вона гармонійно впишеться в ансамбль оновленого студентського містечка.

Хотілося б згадати і про викладацький склад університету, оновлення якого щороку відбувається здебільшого за рахунок власних кадрів. Підготовка фахівців у аспірантурі та докторантурі — один із найважливіших напрямів роботи ХДЕУ. Це спричинено потребою держави у фахівцях економічного профілю вищої кваліфікації та необхідністю поповнення науково-педагогічних кадрів університету. Переконаний, що і «прапор» науки, і традиції, і дух провідних дослідних шкіл найкраще передаються в самих наукових колективах. Спільні зусилля різних поколінь учених — це запорука успіху у визначенні стратегії і тактики розвитку вітчизняної економіки, в забезпеченні її процвітання».

Харків.