У Центрі ліцензування ФФУ відбувся перший у нинішньому році випуск тренерів. Цього разу навчання проходило за новою, поетапною системою. А тренерські дипломи — європейського зразка. Програма складалася з 62 годин теорії (знання сучасного футболу, його розуміння, система побудови й техніко-тактичних дій та моделювання гри, аналіз і стратегія). Тренери — слухачі курсів, з якими працювали провідні футбольні спеціалісти і науковці країни, ознайомилися з широким колом питань, починаючи від планування навчально-тренувальної роботи і закінчуючи психологією та етикою взаємовідносин з футболістами, арбітрами, глядачами.
Навчальну програму вони пройшли у своїх клубах. А з 17 по 23 лютого складали іспит перед авторитетною екзаменаційною комісією. Усі слухачі успішно впоралися з екзаменом й отримали дипломи категорії «Д», які дають право працювати у дитячому та юнацькому футболі, зокрема й за кордоном.
Роман ЗАЯЄВ, тренер ФК «Майстер-Юніор» (Київ):
— Я йшов до цього диплома дуже довго. Мріяв потрапити на ці курси, тому дуже задоволений, що задумане здійснилося. Вдячний ФФУ за можливість одним з перших отримати тренерську ліцензію європейського зразка. Здобуті знання і досвід хочу застосувати в рідній країні. У своїй випускній роботі я підкреслив, що система й методика нашої підготовки в Україні досить прогресивні, відповідають високим європейським зразкам. Єдиний недолік у тому, що ми не всі дотримуємося технологічного процесу, якого вимагають у вихованні юних футболістів.
Олександр МАСАЛЬСЬКИЙ, СК «Донецьк» (Донецьк):
— Спасибі всім викладачам, які працювали з нами. Завдяки їм зміг упорядкувати й систематизувати свою роботу, набутий досвід. Моя мрія — вступити до Вищої школи тренерів, а без цього етапу то неможливо. Особливість курсів — у дуже серйозному підході до науково-методичної діяльності. Я впевнено заявляю, що виходжу звідси абсолютно новим фахівцем. Відтепер я знаю, що і як треба робити конкретно і планомірно у повсякденні.
Володимир СТАДНИКОВ, директор Центру ліцензування ФФУ, кандидат педагогічних наук:
— Дуже хвилювалися, бо таку схему роботи зі слухачами курсів запропонували вперше. Та, як показали результати, наші хвилювання були марні. Ми задоволені своїми випускниками і віримо, що вони активно застосовуватимуть знання, здобуті тут, і плідно працюватимуть у дитячо-юнацькому футболі заради його розбудови в Україні.
Комітет ФФУ зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ.