Міністерство культури і мистецтв України провело прес-конференцію і оприлюднило підсумки діяльності галузі у 2002 році (досить широко цю інформацію подано на сайті міністерства).
Отже, Мінкультури «реалізувало найвагоміші і найважливіші планові накреслення. Це передусім програми підтримки сільської культури, творчої молоді, розвитку національної кінематографії, поповнення бібліотечних фондів, охорони культурної спадщини... ширших масштабів набуло міжнародне співробітництво (заходи Фестивалю мистецтв України в рамках Року України у Росії, Дні культури України у Китайській Народній Республіці, в Азербайджані)». Проведено низку загальнодержавних заходів, серед яких: урочистий концерт з нагоди 83-ї річниці Акта злуки, вечір-реквієм до 65-ї річниці від дня народження В. Чорновола, телемарафон «Пам’ять», благодійний марш ветеранів, концерт на врочистому закритті Року України в Російській Федерації у Москві. Акціями загальнодержавного рівня стали концерт лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка в Національному палаці «Україна», традиційне Міжнародне літературно-мистецьке свято з нагоди 188-ї річниці від дня народження Т. Шевченка, Дні красного письменства у Києві.
Міністерство визнає, що «нормальний розвиток галузі певною мірою гальмує «неповнота» законодавчої і нормативної бази». З огляду на це міністерство спільно з національними творчими спілками і провідними творчими колективами, організаціями і установами галузі працює над підготовкою проектів законів України «Про культуру», «Про театри і театральну справу в Україні», «Про організацію гастрольно-концертної діяльності в Україні», «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію», «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини».
Проект Закону України «Про культуру» має створити правові засади для функціонування базової мережі закладів і установ культури, взаємодії державних і недержавних, неприбуткових та комерційних її секторів, вирішити питання соціального захисту працівників культури.
Важливе значення для подальшого розвитку культури матиме реалізація указу та розпорядження Президента України про оголошення 2003 року Роком культури в Україні. У зв’язку з цим завершується робота з розробки Державної програми розвитку культури на 2003—2007 рр., у якій накреслено конкретні шляхи розв’язання творчих, економічних, організаційних питань розвитку та трансформації галузі. У першому півріччі 2003 року програму буде затверджено урядом».
Держбюджетом України на 2002 рік Міністерству культури за 35 програмами було передбачено видатки в обсязі 251036,2 тис. грн., з яких фактично профінансовано 170 085,3 тис. грн., — 67,8% від запланованого. Недофінансування видатків галузі за 2002 рік становить 80950,9 тис. грн., або 32,2%.
Кошти насамперед спрямовували на здійснення видатків за захищеними статтями, передбаченими Законом «Про Державний бюджет України на 2002 рік». Заборгованості з виплати зарплати, стипендій, харчування в галузі немає.
Водночас майже не надавали кошти на господарчі та навчальні витрати. Затверджені обсяги асигнувань у 2002 році було розподілено по кварталах украй нерівномірно, що негативно вплинуло на роботу підприємств, установ та організацій закладів культури і мистецтва. Проте завчасні звернення міністерства до відповідних відомств позитивних зрушень не дали. Така ситуація спостерігається в державі вже п’ятий рік.