Пікетами зустріли учасників обласної наради з питань цукрового виробництва працівники цукрового заводу «Поділля». Вони вимагали розпочати підготовку до нового сезону, а також виплатити заборговану заробітну плату. З дев’яти цукрозаводів області «Поділля» єдиний минулого сезону не працював. Так вирішили нові господарі, які володіють більшістю тернопільських цукроварень, з «Української продовольчої компанії». На жаль, її керівники, так само, як керівники «Укрросу» і «Дубноцукру», котрі мають по одному заводу, нараду зігнорували.
Ще не так давно Тернопільщина входила до п’ятірки областей — найбільших виробників цукру в Україні. Тоді тут вирощували 3, 5 млн. тонн коренів, а торік лише 1,1 млн. тонн за врожайності 153 центнери з гектара. Власники інвестувати галузь не поспішають. Крім того, селяни стверджують, що їх нещадно обдурюють, завищуючи забрудненість коренів, визначаючи дигестію «на око». Втрати товаровиробників обчислюються десятками мільйонів гривень, втрачає бюджет, втрачає область. Через кабальні умови чимало селян здавало сировину на бурякопункти заводів інших областей, де їх не так обдирали. Таким чином, торік з області вивезено 166 тисяч тонн буряків — 14 відсотків врожаю.
Найвищий вихід цукру був на Козівському заводі. Непогано відпрацював сезон і Чортківський завод. Найгірші показники у Бучацького, Борщівського, Хоростківського заводів. Почали казати навіть про їх закриття, але керівництво області наполягає, щоб працювали всі цукроварні. Потрібно тільки будувати чесні партнерські стосунки між товаровиробником і переробником, укладати справедливі договори. Слід ліквідовувати давальницькі схеми між товаровиробниками і заводами, переходити до грошових відносин. І, звичайно, нарощувати виробництво сировини. Цього року планують засіяти цукровими буряками майже 100 тисяч гектарів, що на 20 тисяч більше, ніж торік.
А ось запроваджувати високі технології стає дедалі складніше, бо більш як половину сировини в області вирощує дрібний товаровиробник. І насіння намагаються купити дешевше, одразу програмуючи втрати, хоча науковці пропонують гібриди високоврожайні. Звичайно, в майбутньому перейдемо до сучасних агротехнологій вирощування цукросировини. Але чи не відіб’ємо в селян бажання вирощувати трудомістку культуру, якщо постійно їх обманюватимемо?
 
Тернопільська область.