Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій провів громадське обговорення щодо зміни складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Участь у заході взяли представники основних галузевих асоціацій, громадських організацій, експерти.

На переконання народних депутатів-членів комітету, залучення громадськості для обговорення кадрових призначень до НКРЗІ та максимальне врахування думки галузевих профільних організацій, операторів та провайдерів телекомунікацій є необхідним заходом для подальшого розвитку галузі. Фаховий склад органу регулювання має принципове значення як для сфери телекомунікацій та використання радіочастотного ресурсу, так і для галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій. До складу НКРЗІ повинні входити фахівці, які перш за все виступали б інтеграторами взаємодіючих сфер, однаково добре розумілися як на суто телекомунікаційних питаннях, так і на питаннях, що стосуються сфери інформатизації та інформаційних технологій. Саме таке поєднання забезпечить гармонійний розвиток обох напрямів діяльності і стане запорукою просування інформаційних послуг у всі сфери суспільного життя і економічної діяльності.

Представники комітету упевнені також, що не варто включати до складу органу регулювання представників із керівництва галузевих громадських організацій. Оскільки, незважаючи на їх «громадський» статус, основні зусилля таких організацій спрямовані, насамперед, на обстоювання інтересів членів цих організацій, які не представляють більшість операторів телекомунікацій.

Голова комітету Валерій Омельченко зазначив, що в умовах, у яких сьогодні опинилася країна, особливо важливо приймати зважені рішення із врахуванням громадської думки і дотримуватися чинного законодавства. В. Омельченко зауважив, що неприпустимо допустити зупинку діяльності галузі у зв’язку з неможливістю в законній площині призначити новий склад відповідного органу до моменту виборів Президента або відповідної зміни процедури призначення та звільнення голови та членів НКРЗІ.

«Враховуючи останні зміни до Конституції України, функціонування цього органу має бути легітимізоване шляхом відповідних змін до галузевого законодавства і лише потім стане актуальним обговорення нового складу НКРЗІ», — зауважив Валерій Омельченко.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.