Ранкове і денне засідання 21 лютого
На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав парламентаріїв з міжнародним днем рідної мови та оголосив, що керівником фракції ППУ і «Трудової України» обрано народного депутата Ігоря Шарова, представлятимуть фракцію також народні депутати Дашутін та Гуреєв.
Після оголошення запитів народних депутатів сесія перейшла до обговорення порядку денного. З інформацією Тимчасової слідчої комісії для з’ясування причин, що призвели до кризового фінансового стану банку «Україна», та перевірки дотримання законності під час його ліквідації виступив голова комісії народний депутат Віктор Король.
Доповідач, зокрема, наголосив, що до банкрутства найбільшого комерційного банку «Україна» призвела низка причин, серед яких названо відсутність контролю за його діяльністю, високий рівень корупції, невиправдані багатомільйонні кредити, завищені витрати на власні потреби. Нині 334 працівники банку притягнуто до кримінальної відповідальності.
Голова Тимчасової слідчої комісії нагадав, що кредитори банку «Україна» поділені на три черги. Вимоги першої черги, а це понад 47 тисяч фізичних осіб і більш як 50 тисяч юридичних, які мали рахунки в банку, задоволені. Їм повернуто понад 222,8 млн. грн.
Вимоги другої черги складаються переважно з боргу перед Національним банком України. Заборгованість банку «Україна» перед Нацбанком на сьогодні разом з процентами становить 502 млн. грн. А під заставою в Нацбанку в Києві, обласних та районних центрах перебуває нерухоме майно «України» у кількості 655 приміщень балансовою вартістю в 350 млн. грн. Доповідач вважає, що в результаті незалежної оцінки цього майна його реальна вартість зміниться, і, найімовірніше, у бік збільшення. Нині, сказав голова комісії Віктор Король, це нерухоме майно — в оренді «Приватбанку». А подекуди приміщення «України», зазвичай елітні, почали вже активно розтягувати. Наприклад, в Одеській області частину передано облдержадміністрації. В. Король вважає, що ВР має невідкладно прийняти з цього питання законодавче рішення.
Найгострішу дискусію спричинила ситуація із задоволенням вимог третьої черги кредиторів «України». Річ у тім, що до неї віднесені найбільш постраждалі клієнти агропрому, фермерські господарства, заготівельні та переробні підприємства, сільська медицина та освіта аж до сільрад, які вели свої розрахунки в філіалах банку «Україна».
Головним джерелом накопичення ліквідаційної маси для розрахунків з кредиторами третьої черги, що складається з 57,5 тисячі юридичних осіб, має стати повернення кредитів боржниками банку «Україна». Проте вони злісно ухиляються від сплати боргів. Доповідач назвав суму неповернутих кредитів. Вона становить 1,3 млрд. грн. Повернуто лише 50 млн. грн., а 50 боржників мають борг в 1 млрд. грн. В. Король повідомив, що дехто, як наприклад, один з керівників банку Політуха «позичив» 10 млн. грн. і переховується. Але більшість боржників сподівається на те, що перечекають три роки і потім за ці борги з них вже ніхто не спитає. До ризикованих кредитів, що видавалися, причетні парламентарії, котрі перебувають у залі, сказав голова комісії, назвавши прізвища народних депутатів Віктора Тополова та Олександра Волкова.
Доповідач вважає, що злісними боржниками не займається, як того вимагає закон, Генеральна прокуратура. Зверталася комісія по допомогу і до Президента, бо трирічний строк відповідальності минає дуже швидко.
Тимчасова слідча комісія продовжує свою роботу, водночас працюючи над законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про врегулювання заборгованості за вкладеннями фізичних осіб, вкладників та інших кредиторів акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна», яким, зокрема, передбачається оприлюднення в засобах масової інформації переліку таких боржників із зазначенням прізвищ власників та керівників підприємств-боржників і суми їхнього боргу.
Наступне пленарне засідання відбудеться 4 березня.