Збиралася відправити свою дитину на відпочинок за кордон. Для оформлення проїздного документу зажадали нотаріально завіреної згоди батька. Батько сина мешкає десь у Росії, аліменти не сплачує, жодних контактів з ним у нас немає. Що робити?
Христина М.
Київська область.
 
У цьому випадку треба звернутися до Закону України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України». Статтею 4 цього закону передбачено, що за умови відсутності згоди одного з батьків тимчасовий виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути наданий на підставі рішення суду. Цей порядок визначають також правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїздних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України 13 березня 1995 року № 231 (п. 16).
Для отримання дозволу суду на виїзд дитини за кордон необхідно звернутися із заявою до суду за місцем проживання. Чинне законодавство України не має чіткого регулювання порядку розгляду такої категорії заяв. На мою думку, вони мають розглядатися у порядку встановлення фактів, що мають юридичне значення. Якщо буде встановлено, що місцеперебування одного з батьків невідоме, суд має всі підстави позитивно розглянути заяву про надання згоди на виїзд дитини за кордон за відсутності одного з батьків.
Для розв’язання цієї проблеми за наявності часу та певних умов можна також подати заяву до суду:
1. Про визнання батька безвісно відсутнім (для цього необхідно довести, що він перебуває у невідомому місці, яке встановити протягом року не вдалося). У цьому разі потібно підтвердити, що здійснюється розшук батька (міліція порушила справу про розшук);
2. Про позбавлення батьківських прав (для цього треба довести, що він ухилявся від виконання обов’язків з виховання сина чи зловживає своїми батьківськими правами, чи жорстоко поводиться з дитиною, чи справляє на неї шкідливий вплив своєю аморальною та антигромадською поведінкою, зокрема, якщо він хронічний алкоголік чи наркоман).