Нещодавно міська влада Києва прийняла рішення про реформування Київського міського центрального психоневрологічного диспансеру «Центр психічного здоров’я».

Головний лікар диспансеру, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Віталій Лісовенко переконаний, що таке розформування непродумане і необгрунтоване. На його думку, центральному міському психоневрологічному диспансеру, організованому п’ять років тому для надання спеціалізованої психіатричної допомоги та поліпшення управління психіатричною службою міста, не було створено належних умов для нормального функціонування.

Та центр не здає позицій. Як тут виживають? Єдина платна послуга — надання довідок про психічне здоров’я водіям і тим, хто бажає купити зброю. Така «торгівля» дає змогу придбати мінімум засобів для забезпечення діяльності швидкої психіатричної допомоги. Психіатр має правильно визначити діагноз хворого і провести відповідне лікування, а для цього вкрай потрібна належна матеріальна база.

— Призначаючи пацієнтові складні психотропні препарати, ми не маємо змоги зробити йому найпростіший аналіз крові та сечі. Що вже й казати про докладніше обстеження, — каже Віталій Лісовенко. — Навіть хворий на маніакально-депресивний психоз не хоче обстежуватися і лікуватися у психоневрологічній лікарні. За рішенням колегії Головного управління охорони здоров’я Києва, в цій лікарні хочуть відкрити консультативну поліклініку. Як лікар-психіатр із сорокарічним стажем переконаний: люди туди просто не підуть...

У міському центрі психічного здоров’я — відкритому для усіх і зовсім не страшному — пацієнтів обстежують і лікують. Є центр патології мови. Успішно працює служба психолого-психіатричної допомоги у разі душевної кризи — саме тут уперше в місті було створено клуб спілкування телефоном. Функціонує консультативний кабінет «Епілепсія», де лікують амбулаторних хворих (діє єдина у країні методика для спостереження медиками за перебігом лікування пацієнтів центру — з усіх регіонів України — через спілкування з ними також телефоном).

Ольга ШКРУПСЬКА, член Національної спілки журналістів України.

Київ.