Ранкове засідання 18 лютого
Після оголошення депутатських запитів, заяв, повідомлень народні депутати розглянули законопроекти про розмежування земель державної і комунальної власності. Доповідач із цього питання голова Державного комітету із земельних ресурсів Анатолій Даниленко зазначив, що урядовий законопроект про розмежування земель державної і комунальної власності істотно зміцнить матеріальну та фінансову бази місцевого самоврядування. За його словами, після прийняття документа не зменшаться надходження до бюджетів — місцевого і державного. Крім того, розмежування земель створить умови для забезпечення національного суверенітету, обороноздатності країни, здійснення екологічних заходів, самодостатнього розвитку територіальних громад. А в представленому народним депутатом Станіславом Сташевським законопроекті розмежування земель державної і комунальної власності полягає у здійсненні відповідних заходів з розподілу на землі територіальних громад та землі держави. Фінансові витрати, за його словами, здійснюватимуться в межах населених пунктів за рахунок місцевого бюджету, за межами — за рахунок держави.
Станіслав Сташевський переконаний, що експеримент, який пропонує провести уряд у Севастополі, Дніпропетровську й Києві, — недоцільний. Його законопроект підтримало Науково-експертне управління Верховної Ради і Комітет ВР із питань аграрної політики та земельних відносин. Зокрема, голова підкомітету Володимир Лещенко зазначив: комітет рекомендує депутатському корпусу прийняти законопроект за основу, а до другого читання додати зауваження Кабінету Міністрів. Ярослав Сухий (фракція СПДУ (о) переконаний, що депутатський документ треба прийняти за основу, бо він «перспективніший». За це висловився і Юрій Кармазін, який стверджував, що в урядовому немає порядку врегулювання земельних відносин, а все визначатиметься інструкціями.
На початку ранкового засідання парламентарії вшанували хвилиною мовчання пам’ять народних депутатів колишніх скликань — Анатолія Єрмака та В’ячеслава Тютіна. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив депутатів уважніше готувати депутатські запити, бо вони нерідко нагадують звернення, через що, на його погляд, «втрачається авторитет запиту як форми контролю за діяльністю органів державної влади».