За 40 кілометрів від обласного центру в селі Старуня, що в Богородчанському районі на Івано-Франківщині, знаходиться єдиний в Західній Україні... діючий вулкан. Директор Івано-Франківського інституту екобезпеки та природних ресурсів, професор Олег Адаменко каже, що не треба боятися, що Старуня може перетворитися на новітню Помпею. Адже з кратерів Старунівського вулкана витікає не лава, а нафта, газ, грязі та вода високої мінералізації. Річ у тім, що цей вулкан — грязьовий.
Такі геологічні прояви трапляються рідко. В Україні грязьові вулкани є ще на Керченському півострові у Криму. Виникнення вулкана у Старуні спричинили розробки нафтових та озокеритних родовищ. Уперше він дав про себе знати у 1977 році після землетрусу в горах Вранча в Румунії. Нині конус вулкана сягає трьох метрів. Старунський вулкан оголошено геологічною пам’яткою, яка набула статусу державного заповідника.
Озокерит, гарячі грязі, воду високої мінералізації, які є на території вулкана, зазвичай використовують на курортах для лікувальних потреб. Та чи стати Старуні курортом, мають з’ясувати науковці.
 
Івано-Франківська область.