Ви навіть не уявляєте, як цікаво було спостерігати за цим сеансом одночасної гри в шахи, — коли в один ряд за шахівницями сидять п’ятнадцять здорових дядьків (гросмейстери та майстри спорту), а проти них грає одна маленька тендітна дівчинка. Це було у Верховній Раді на традиційному шаховому парламентському турнірі депутатів усіх скликань, який щороку проводить Асоціація народних депутатів. Тут я і познайомився із всесвітньо відомою шахісткою Катрусею Лагно з Краматорська Донецької області. До речі, саме цього дня Катрусі виповнилося тринадцять років.
Нині Катя Лагно — шестиразова чемпіонка України серед дівчат, чемпіонка Європи і світу, наймолодша серед жінок міжнародний гросмейстер у світі. Цей титул вона завоювала, коли 29 квітня 2002 року виконала норму міжнародного гросмейстера, випередивши угорку Юдіт Полгар.
Вона живе у дружній і спортивній сім’ї. Батько, Олександр Володимирович, працює тренером у Донецькому обласному шаховому клубі імені О. Момота, мама, Наталія Валентинівна, — інструктором. А рідний брат Каті Ігор, старший від чемпіонки на два роки, — не тільки кандидат у майстри спорту із шахів, а ще успішно займається боксом.
Як сказав мені директор шахового клубу, де, як бачимо, успішно навчається Катя Лагно, Олександр Вікторович Мартинков, її кандидатуру невдовзі буде подано для занесення до Книги рекордів Гіннесса...