«Україна розглядає Португалію як важливого потенційного союзника для нашої спільної діяльності на міжнародній арені», — зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з міністром закордонних справ Португальської Республіки Антонью Мартиншем да Кружем. Голова Верховної Ради підкреслив, що в нас є багато невикористаних можливостей для співпраці. Торік, за його словами, в торгово-економічний галузі «ми набрали обертів», які потрібно закріпити в майбутньому.
За даними Держкомстату, товарообіг між Україною та Португалією в 2001 році становив 31,8 мільйона доларів, а за 11 місяців 2002-го зріс у 2,9 разу і сягнув 84,7 мільйона доларів. Володимир Литвин висловився за розширення співробітництва в гуманітарній сфері і наголосив, що міжпарламентську співпрацю «слід зрушити з мертвої точки».
Голова Верховної Ради запросив парламентську делегацію з Португалії відвідати Україну в будь-який час. Антоніо Мартинш да Круж, у свою чергу, зазначив, що під час нинішнього візиту до України хотів би «поглибити відносини у трьох напрямах: двосторонні — в політичній, економічній та в комерційній галузях; між ЄС і Україною; а також відносини між НАТО, ОБСЄ та Україною». Зрештою, міністр заявив: «Україну ми розглядаємо як значний фактор стабільності в регіоні».
Повертаючись до минулого Празького саміту НАТО, міністр зазначив: ця подія відкрила шлях до поглиблення подальшого співробітництва Києва з альянсом. Антоніо Мартинш да Круж додав: на політичному рівні у відносинах між Києвом та Лісабоном досягнуто порозуміння, але ще багато слід зробити в торгово-економічній галузі. Він подякував українцям, які роблять свій внесок в економіку Португалії. За його словами, українська громада в Португалії налічує майже  60 тисяч осіб і є найбільшою з іноземних громад. Українці здебільшого мають високий рівень освіти, тому, підкреслив міністр, місцеві роботодавці із задоволенням приймають їх на роботу.
Цього ж дня у Києві було підписано міжурядову угоду про тимчасову міграцію українських громадян для роботи в Португалії.