Денне засідання 11 лютого
— Якщо раніше лейтмотивом слухань з питань захисту та реабілітації інвалідів було фінансове забезпечення встановлених державою пільг та погашення заборгованостей, то сьогодні акцентуємо увагу на забезпеченні соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій інвалідам, — зазначив у співдоповіді під час проведення дня уряду секретар Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.
Останнім часом в Україні досягнуто певних зрушень на шляху соціального захисту та реабілітації інвалідів. Так, приміром, фінансування цих програм з бюджетів усіх рівнів за попередні чотири роки зросло в 6,5 разу і становило торік майже 170 мільйонів гривень. Поступово трансформуються і пріоритети державної політики на всебічне забезпечення їхніх прав. Для прискорення цього процесу Верховна Рада прийняла низку відповідних законів та постанов, інших законодавчих актів, завдяки яким надходження до Фонду соціального захисту інвалідів зросли у 2,5 разу і досягли торік 123 мільйонів гривень.
Утім, на думку народного депутата, ми ще довго не почуємо переможних звуків литавр. Бо торік, наприклад, через недостатнє фінансування чимало програм, спрямованих на соціальну підтримку інвалідів, фактично довелося заморозити.
«Тож, можливо, настав час створити при уряді відповідний повноважний орган для координації зусиль усіх відомств, причетних до проблем інвалідів, який відповідав би за стан справ у цій сфері?» — запитує В. Сушкевич.
Проблема інвалідності в Україні набуває національного звучання і потребує першочергового розв’язання, наголосила у своєму виступі народний депутат України Тамара Прошкуратова. На її думку, найбільше непокоїть постійне зростання дитячої інвалідності. Однак наявна система спроможна сьогодні утримувати в інтернатах лише 20 відсотків дітей-інвалідів.
На думку народного депутата Івана Миговича, держава ставиться до людей з обмеженими фізичними можливостями, як до пасинків.
— Суджу з нашого регіону, де середній розмір пенсій з урахуванням соціальних доплат у 50 тисяч інвалідів заледве становить 118 гривень, а в 10 тисяч дітей—інвалідів з дитинства вони вдвічі менші.
Генеральний секретар Національної асамблеї інвалідів України Вікторія Журбенко наголосила на необхідності формування законодавства, спрямованого на усунення бар’єрів до зайнятості, освіти, доступу до товарів і послуг, які позбавляють інвалідів незалежності і стають перепоною на шляху до їхньої самореалізації. На її переконання, парламент і уряд мають зберегти пільгове оподаткування для підприємств інвалідів, передбачене чинним законодавством, а також подбати про підвищення пенсій з інвалідності, розміри яких вдвічі менше за встановлений прожитковий мінімум.
А ось на думку депутата Анатолія Мороза, ситуація на краще зміниться лише за умови стовідсоткового фінансування урядом державних програм, якими передбачено соціальний захист та реабілітацію інвалідів.
Депутат Василь Калінчук присвятив свій виступ інвалідам у сільській місцевості, де фактично немає будь-яких об’єднань, які допомагали б їм у розв’язанні нагальних проблем. Особливо потерпають на селі через відсутність соціальної допомоги інваліди з дитинства та діти-інваліди. Відповідний закон України гарантує їм право на матеріальне забезпечення з коштів з державного бюджету на рівні прожиткового мінімуму, однак його ніхто не виконує.
На дні уряду також виступили неодноразова рекордсменка та чемпіонка світу з параолімпійського плавання, заслужений майстер спорту України Олена Акопян, деякі народні депутати.