Поява на світ першого в нинішньому році ягняти у сільгосппідприємстві «Перемога», що в Калинівському районі на Вінниччині, викликала серед вівчарів неабияке здивування. Всі вівці, як каже керівник господарства Віктор Волошин, одягнуті в білі кожушки, тобто білої масті, а це — як темна ніч, лише на лобі біла зірочка. Доглядачі ягнят жартують, мовляв, це гарний знак: у рік чорної вівці мати в отарі темну овечку. Пояснювати таку несподіванку ніхто не береться, зате і тваринники, і фахівці одностайно стверджують: ніколи в колгоспній отарі не було чорної масті барана-плідника.

Проте завідувач кафедри фізіології тварин Вінницького аграрного університету Роман Чудак вважає, що підміна кожушка все-таки генетично залежить від пращурів. За законом Менделя, уточнив науковець, наслідування ознак у тварин відбувається таким чином: у першому поколінні новонароджені тварини набувають їх однаковою мірою від батьківської і материнської форми, у другому — пропорції різко змінюються (1:3), тобто від одного з предків набувається у три рази більше ознак, ніж від іншого.

Вівці в отарі згаданого господарства, припускає учений-фізіолог, не є чистопородними, тому цілком імовірно, що десь колись якийсь чужий баран забігав не в свою отару («Колгоспні вівці, скажімо, могли пастися разом із тваринами, що їх тримають у своїх приватних господарствах селяни...»). Р. Чудак каже, що подібні випадки йому відомі. Здебільшого причину «підміни кожуха» пояснюють саме так. Хоча, робить паузу співрозмовник, у світі бувають різні дива. Можливо, й справді чорна овечка принесе удачу не тільки тваринникам, а й усім мешканцям села Лісова Лисіївка, де нині зацікавлено обговорюють появу на світ «ягнятка-негренятка»...

Вінницька область.