Рак молочної залози серед онкологічних захворювань, згідно зі світовою медичною статистикою, посідає одне з перших місць. Спостерігається певна закономірність у тому, що ця хвороба грудей розповсюджується зі Сходу на Захід. Це своєрідна розплата за цивілізацію.

Один із найнижчих показників цього захворювання у країнах ісламу. Це пов’язано зі способом життя. Віра забороняє мусульманкам робити аборти. Вони традиційно довше годують груддю. На Заході ж люди пізніше одружуються, народжують дітей. Сучасна жінка жертвує усім заради кар’єри, перевтомлюється, нервується. А робота ендокринної системи залежить від головного мозку. Організм так влаштований, що залоза — це своєрідний індикатор, який відображає здоров’я всього організму.

За різними оцінками фахівців, від 50 до 80 відсотків жінок мають різноманітні відхилення у функції молочної залози. Скажімо, так звана мастопатія, має декілька десятків форм (її наявність означає, що у жінки є якісь гормональні проблеми). Якщо мастопатію не лікують, тканина молочних залоз змінюється і стає вразливішою до різноманітних форм раку. Але злоякісна пухлина росте від 8 до 15 років, навіть швидкоплинні її форми розвиваються близько трьох років, тому раннє діагностування може зберегти життя.

Та не кожна жінка наважиться самостійно піти до такого «страшного» лікаря, як онколог. Група вчених під керівництвом кандидата медичних наук, завідувача науково-дослідницького відділення Українського НДІ онкології та радіології Ігоря Пономарьова розробила спеціальну анкету для раннього виявлення мастопатії. Фахівці вважають, що з допомогою цього тесту можна вирішити цю соціальну проблему. Мета цього анкетування не поставити діагноз, а виявити, наскільки у жінки виражені чинники ризику. Оцінити відповіді і, з огляду на це, визначити, до якої групи ризику жінка належить.

Уже протестовано 3000 жінок, у 300 виявлено мастопатію, у 14 — рак молочної залози, але на ранній стадії. В Швеції, Фінляндії, Голландії, де вже давно застосовують таке анкетування, результати лікування поліпшились на 70 відсотків.