В Одесі успішно проведено операцію з відновлення порушеного кровотоку судин серця методом коронарного стентування. Сталося це в лікарні швидкої медичної допомоги «Інто-Сана», найсучасніше устаткування якої дає змогу не лише діагностувати, а й лікувати ішемічну хворобу серця одним з найефективніших методів — шляхом установки постійного металевого каркасу (стенту) в зоні ураження коронарної артерії.

Першу таку операцію провів, однак, не одесит, а киянин — старший науковий співробітник НДІ кардіології імені Стражеска Леонід Костенко, асистував йому хірург Юрій Дробко. Саме в київському інституті вперше в Україні опанували проведення таких операцій. Їх фундатор професор Юрій Соколов кілька разів відвідував Одесу, щоб передати тутешнім колегам набутий досвід. Три хірурги «Інто-Сани» пройшли курс навчання безпосередньо в НДІ. А потім настала й черга першої операції. Пацієнткою стала Євгенія Маркова, лікар за професією, яка потрапила до лікарні швидкої медичної допомоги зі скаргами на серцеві напади. Після обстеження їй і запропонували операцію за новим методом.

Уже через кілька днів Євгенію Миколаївну виписали з лікарні додому. Вона розповіла:

— Не скажу, що бути першою — не боязко. Але ж загрожував інфаркт міокарда... Дещо здивувалася, коли замість загального наркозу застосували лише місцеве знеболювання в місці проколу вени. Під час 20-хвилинної операції мала змогу навіть перемовлятися з хірургами. Нині почуваюся чудово.

Одеса.