Ранкове засідання 11 лютого

З ініціативи Європейської комісії та європейського форуму інвалідів 2003 рік оголошено роком людей з обмеженими фізичними можливостями. В Україні сьогодні мешкає 2,7 млн. громадян, визнаних у встановленому порядку інвалідами. Тобто соціальний захист цих людей цілком лягає на плечі держави. Саме тому Верховна Рада України на черговому дні уряду заслухала питання «Про стан забезпечення в Україні встановлених чинним законодавством соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів». З доповіддю виступив Міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв. 
Завдяки турботі уряду про працевлаштування кількість працюючих інвалідів зросла торік на 3 400 осіб і додатково понад 40 млн. грн. отримали інвалідські організації за рахунок пільг на податки. 
За цим позитивом у роботі нинішнього уряду, відзначив М. Папієв, є значне зростання рівня забезпечення програм соціальної підтримки інвалідів. Розширюється мережа центрів соціально-трудової і професійної реабілітації інвалідів, ранньої соціальної та допрофесійної реабілітації дітей-інвалідів. У державному бюджеті на 2003 рік фінансування програм соціальної підтримки інвалідів уперше захищено бюджетною статтею. Водночас чимало проблем стосовно захисту та реабілітації інвалідів, як і раніше, не розв`язано. Доход більшості інвалідів нижче встановленого прожиткового мінімуму. Негайно потребує поліпшення і медична допомога інвалідам з боку держави. Не забезпечуються належно і умови для здобуття інвалідами освіти, передусім дітьми-інвалідами, а також професійне навчання. Є проблеми і з конституційного права на працю. Особливу тривогу спричиняє недовиконання торішніх бюджетних програм соціально-побутового та матеріального забезпечення інвалідів.
Біль суспільства і держави в неухильному зростанні в нашій державі кількості інвалідів, яких за останні роки побільшало більш як на 2 відсотки. Що більшість реабілітаційних центрів не задовольняють усіх вимог з якісної медичної допомоги інвалідам, а більшість інвалідів ніколи так і не пройшли санітарно-курортного лікування.
Зі співдоповіддю виступив секретар Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.