Ранкове засідання 7 лютого
На початку засідання парламентарії скористалися нагодою визначитися з приводу депутатських запитів. Інтереси депутатів тут дуже широкі, скажімо, відомий своєю активністю Юрій Кармазін є автором одразу трьох депутатських запитів, що стосуються проблем хижацького знищення лісів в одній з областей України, службової підробки і видачі документів на автомобілі начальником управлінян ДАІ однієї з областей, заниження державної частки у статутному фонді Полтавської газонафтової компанії. А ось Андрій Шкіль пропонує відповідним державним органам переглянути справу Сергія Іванченка, порушену за фактом замаху на кандидата у Президенти України. Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора з приводу, як він указує, запровадження цензури у транспортній галузі.
А загалом у порядку денному нинішнього засідання більш як десять законопроектів. Окремим за вагою слід вважати у цьому переліку документ про внесення змін та доповнень до закону про оренду землі. Він пропонує встановити орендну плату за земельну частку на рівні не менше як п’ять та не більш як десять відсотків від обсягів отриманої з земельної ділянки продукції.
Але з чималої кількості винесених на розгляд законопроектів парламентарії спіткнулися вже на першому — про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов. Питання непросте, адже, як відомо, відповідний закон про ратифікацію Верховна Рада прийняла 1999 року, але його було визнано Конституційним Судом неконституційним. Складний документ і за політизованістю, адже йдеться не лише про мовні інтереси нацменшин а й про неофіційне протистояння державної мови та тієї, що насаджувалася в Україні силою. Хоча, якщо відійти від політизації, то мови низки національних меншин згідно з цією хартією мають бути «імплементовані» у вітчизняну освіту, судову владу, адміністративні органи, ЗМІ, особливо на територіях компатного проживання нацменшин. І це проблема не лише наша, бо з 29 держав, які підписали Хартію, її ратифіковано приблизно в половині з них.
Що казати, коли не визначилася і президенська влада. Головуючий на засіданні зачитав два листи — в одному глава держави просить розглянути законопроект як невідкладний, першочергово, а адміністрація Президента пропонує підійти до питання зважено, дати можливість доопрацювати його робочій групі. Тому було запропоновано перенести розгляд на вівторок, однак більшість парламентаріїв його не підтримала. Тож під час розгляду законопроекту в сесійній залі було гаряче. Остаточний вердикт Хартії парламентарії винесуть у день голосування.