Футбол. Ми вже повідомляли в попередньому числі нашої газети про переговори в Цюріху під егідою ФІФА керівників трьох клубів — «Динамо» (Київ»), «Олімпіка» (Марсель) і «Спартака» (Москва). Успішний для української сторони підсумок є результатом чіткої і послідовної позиції керівництва динамівського клубу, грунтованої на неухильному дотриманні регламентів ПФЛ, ФФУ, УЄФА та ФІФА, а також принципів Faіr Play і загальнолюдської моралі.
Продовження цієї розмови відбулося позавчора вже у Києві на прес-конференції, влаштованій прес-службами ФФУ та ФК «Динамо», на якій керівники цих організацій Григорій та Ігор Суркіси поділилися думками з журналістами і відповіли на численні запитання.
— Ми врахували варіант збереження Ващука для національної збірної, якщо він показуватиме гідну гру. Єдине, чого я не хотів би, чесно кажучи, щоб він жив на базі київського «Динамо». Це поки що база київського «Динамо», а не національної збірної, —зазначив Ігор Михайлович.
Далі, продовжуючи розмову про вчинок Ващука, він згадав Валерія Лобановського: «Два роки тому розмовляли з Валерієм Васильовичем про тих людей, котрі не потрібні команді. І серед небагатьох у тому списку значився також Ващук...»
За словами керівника ФФУ Григорія Суркіса, такі скандали виникають через «відсутність у декотрих людей повною мірою людських якостей, етичності, порядності, не тільки у функціонерів, а й у агентів футболістів».
Наостанок Ігор Суркіс дещо пом’якшив свою позицію стосовно Ващука:
— У мене ніякої образи на Ващука немає. Залишилася невелика зарубка на серці. Гірко, що в житті є місце для зради. На таке, виходить, спроможні навіть ті футболісти, до котрих ставишся, мов до своїх дітей. Мине час — усе заспокоїться, Владислав приїжджатиме до Києва, розберемося у цій ситуації. Якщо він усе-таки порядний хлопець, то розкаже, чому вдався до такого кроку. Гадаю, за цим стоїть лише одне —гроші. Багато людей не витримують випробування двома речами — славою та грошима. Ващук, вважаю, не витримав випробування саме грошима.
За приклад мені слугує Андрій Шевченко, хоча він і молодший за мене. Адже Андрій витримав іспит славою. Знаючи ще за півроку, що в нього «в кишені» контракт з «Міланом», показував блискучу гру. І ще. Заробляючи великі гроші, Шевченко залишився скромною і щирою людиною, прекрасним спортсменом...
Потім згадали про Сичова. Насамперед ФФУ домагатиметься дискваліфікації агента Сичова — Павла Андреєва. Що стосується самого футболіста, то, за словами Григорія Суркіса, «якщо говорити про право першої шлюбної ночі, то Сичов у рамках підписаного ним контракту належить «Динамо», але, повторюю, такі гравці київському клубу не потрібні. А дискваліфіковувати його не хотіли із суто гуманних міркувань».
Відповідаючи на запитання журналістів, Ігор Суркіс повідомив, що ділові контакти між київським «Динамо» і московським «Спартаком» триватимуть і надалі. Оце тепер до Москви вирушить динамівський воротар Мар’ян Марущак і спробує свої сили у команді червоно-білих. І цим епізодом співробітництво не завершиться.
Говорили і про національну збірну. Григорій Суркіс підтвердив, що тепер наша головна команда у товариських матчах матиме тільки сильних і авторитетних суперників. Зокрема, ведуться переговори про такі зустрічі з федераціями футболу Німеччини, Бразилії та Аргентини.