Денне і вечірнє засідання 4 лютого
Після перерви депутати розглянули та ухвалили порядок денний сесії, включивши до нього 752 питання.
Наступна сесійна година була присвячена запитам і заявам депутатських фракцій і груп.
Депутат Михайло Добкін заявив, що група народних депутатів наполягає, щоб законопроекти про присягу суддів, про кодекс суддівської етики та про зміни до Господарського процесуального кодексу України були внесені до порядку денного як першочергові. Дмитро Святаш висловив загальне занепокоєння групи депутатів від Харківської області, яка вважає, що українській прокуратурі потрібен оновлений статус, бо, наприклад, деякі судді вже дійшли до того, що відміняють місцеві вибори, підробляють судові документи, не допускають прокурора до судових справ.
Катерина Ващук (фракція Аграрної партії) привернула увагу до ситуації на селі, адже досі немає системи страхування ризиків вирощування сільгосппродукції. Тим часом втрати від вимерзання 2 мільйонів гектарів озимини становлять 2 мільярди гривень. Єдина надія — на резервний фонд Кабінету Міністрів. Олександр Мороз (фракція Соціалістичної партії) вважає, що українське село «впритул наблизилося до катастрофи», і закликає колег не допустити, щоб у торговий обіг найближчим часом пішла ще й земля.
Володимир Заєць (фракція СДПУ(о) запитав: де сьогодні економісти з депутатськими мандатами, які наперебій запевняли всіх, що жодних санкцій з боку FATF про відмивання «брудних» грошей не буде? Павло Матвієнко (група «Європейський вибір»): чому ми забули про Податковий кодекс, якого чекають і юридичні, і фізичні особи? Чому ми забули про те, що недосконалість законодавства в економічній сфері продовжує стимулювати тіньову економіку? Володимир Черняк («Наша Україна»): у нас в усьому відбувається не реформування, а деформування. А має бути навпаки. Потрібно перевернути піраміду влади, бо такої вертикалі немає навіть у США, де дуже сильна президентська влада.
Далі з інформацією виступив голова парламентської делегації в ПАРЄ Борис Олійник. Найгостріша дискусія у Страсбурзі, за його словами, точилася довкола ситуції з Іраком.
Депутати внесли пропозицію прийняти заяву Верховної Ради про загрозу нової світової війни. Україна, яка пережила чорнобильську трагедію, перша відмовилася від ядерної зброї, на думку парламентаріїв, має право для таких застережень.
З-поміж законопроектів, які розглядали першого сесійного дня і вони викликали пожвавлений інтерес, —проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування».
На вечірньому засіданні гостру дискусію спричинило обговорення законопроекту про внесення змін до Закону «Про боротьбу з тероризмом». Заступник голови СБУ В. Пристайко наголосив, що зміни спрямовані на забезпечення і виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань з боротьби з тероризмом. Проте, за словами Ю. Соломатіна (фракція КПУ), якщо законопроект надаватиме можливість СБУ отримувати нагальну інформацію від фінансових, митних та інших установ і організацій про стан рахунків, вкладів, зміст угод тощо, то такі повноваження можуть звести нанівець відповідні статті Конституції, що гарантують демократичні свободи, застеріг народний депутат.
Народні депутати також обговорили законодавчі проблеми контролю за експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування. На думку доповідача від Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції В. Першина, зміни до відповідного закону вдосконалюють права інтелектуальної власності, знімають суперечності між законами України про зовнішньоекономічну діяльність.