У цьому переконаний голова Запорізької облдержадміністрації Євген Карташов, котрий вважає неприпустимим підвищення вартості блакитного палива для підприємств теплової енергетики. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, яку провів спільно з мером Запоріжжя Олександром Поляком.

Постановою Верховної Ради було запропоновано Кабінету Міністрів доручити відповідним міністерствам та НАК «Нафтогаз України» встановити тарифи на природний газ для підприємств житлово-комунального господарства на тому ж рівні, що й для населення, — 145,83 грн. за 1000 куб. м. без урахування ПДВ та витрат на транспортування. Така ціна блакитного палива дала б змогу зменшити збитки теплопостачальних підприємств без перегляду чинних тарифів на теплову енергію, значно підвищила б рівень платежів. Проте НАК «Нафтогаз України» затвердив новий прейскурант цін на природний газ: для підприємств комунальної теплоенергетики — 189 грн. за 1000 куб. м. (з нульовою ставкою ПДВ без урахування витрат на транспортування газу). Тобто фактично ціна блакитного палива збільшилася на величину ПДВ.

— Рішення НАК «Нафтогаз України» не узгоджується з постановою, прийнятою Верховною Радою, — зазначив Євген Карташов. — Запровадження нової ціни на природний газ призведе до руйнування економіки комунальних підприємств теплових мереж. Тому вони не укладатимуть контракти з НАК «Нафтогаз України» на нових умовах, допоки це питання не буде врегульовано...

Голова облдержадміністрації повідомив, що вже звернувся з цього приводу до Прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра з питань ПЕК, Міністерства палива та енергетики, а також безпосередньо до НАК «Нафтогаз України». Якщо проблему не буде вирішено, на комунальну теплоенергетику чекає банкрутство, вважає він.

Запорізька область.