Одеські науковці створили препарат, що здатний коригувати обмін речовин.

Цілющі властивості топінамбура — багаторічної рослини, яку ще називають земляною грушею, — в Європі, певно, відомі відтоді, як завезли її з Південної Америки. Бульби топінамбура містять 10—15 відсотків полісахариду інсуліну. Останній позитивно впливає на обмін речовин в організмі людини під час захворювання цукровим діабетом, атеросклерозом, ожирінням та іншими недугами.

Одеські науковці — доцент Олександр Перстньов і професор Едуард Пархаладзе — вирішили істотно, до 70—75 відсотків, підвищити вміст у концентрованому продукті з топінамбура полісахаридів інcулінової природи. Задля цього залучили науково-дослідні лабораторії двох вузів — медичного університету й академії холоду. Розробки, випробування, у тому числі й клінічні, велися не один рік. Учені впевнено заявляють: мети досягнуто — одержано харчовий порошок лікувально-профілактичного призначення, в якому збережено біологічно активні компоненти топінамбура. Вживання однієї-трьох чайних ложечок порошку «Нотео» (так назвали своє дітище науковці) на добу дає змогу деяким хворим на цукровий діабет підтримувати оптимальний вміст глюкози в крові.

Вживання цього порошку істотно знижує концентрацію в крові глюкози, холестерину, тригліцеридів і липопротеїдів, нормалізує вуглеводний та жировий обмін, сприяє також очищенню організму від радіонуклідів.

Слід зауважити, що препарат — не панацея для всіх хворих на цукровий діабет. Він профілактичного спрямування і ефективний передусім для тих, у кого хоча й підвищений, але ще не критичний вміст глюкози в крові, і його можна регулювати шляхом дієтичного харчування та застосування лікарських препаратів.

Щоправда, зарадити всім хворим на цукровий діабет науковці ще не можуть. Бо хоча запропонований одеськими науковцями спосіб переробки топінамбура й запатентовано в Україні та Росії, та масового виготовлення «Нотео» ще не налагоджено. Але обнадійлива перспектива є. За справу взялася фірма «Нові технології обезводнення», що діє при Одеській державній академії холоду.

На перших порах його вистачить не всім. Адже тільки на Одещині нині зареєстровано майже 58 тисяч хворих на цукровий діабет.

В Україні діє, як відомо, національна програма «Цукровий діабет». Проте вона зводиться здебільшого до забезпечення інсулінозалежних хворих необхідним для них препаратом — інсуліном вітчизняного та зарубіжного виробництва. На це витрачаються величезні кошти. А ось для профілактики хвороби грошей, по суті, не виділяється. У США, приміром, на лікування кожного хворого з бюджету витрачають близько 13 тисяч доларів, значна частка з яких іде саме для профілактики.

Одеса.