Для мешканців віддаленого села Шрамківка, що в Драбівському районі Черкаської області, Батьківщина на них закінчувалася. Поки у справу не втрутився депутат...
80-річний місток через річку Чумгак віджив своє ще чотири роки тому. Аварійний об’єкт турбував багатьох: обласне керівництво, районних чиновників. Та найбільше — самих селян. Це була основна транспортна артерія, що зв’язувала населений пункт і з райцентром, і з полтавською трасою, і просто лівобережну та правобережну частини села. Збудований, так би мовити, ще на зорі радянської влади, міст руйнувався буквально на очах: ферми прогнили, покриття попровалювалося, їздити і навіть ходити по ньому стало небезпечно. Справді, на відрізку дороги в 400 метрів, куди входив міст та гребля через річку, для багатьох шрамківчан Батьківщина закінчувалася.
Як повідомив «Голос України» заступник начальника автомобільних доріг Черкаської області Микола Алілуйко, фінансування й початок ремонтних робіт у червні 2002 року стали можливими лише після втручання народного депутата України Богдана Губського. За кілька місяців до того рух через міст було просто заблоковано — щоб не трапилося лиха, транспорт пустили в об’їзд путівцями.
Нещодавно міст запрацював. За словами голови Драбівської райдержадміністрації Олексія Головка, без допомоги Богдана Губського, який своїми пріоритетами роботи в окрузі обрав облаштування доріг та газифікацію сіл, справа не зрушила б з місця. Замість старого збудовано новий мостовий перехід, а води норовливого Чумгака пущено через надійну трубу, яку замовили аж у Польщі. Освоєно понад 415 тис. грн. З настанням тепла буде проведено останній етап — асфальтування переходу, і на цьому справу завершать. «Дасть Бог, Богдан Володимирович ще й сільський цукрозавод допоможе запустити, — обмінювалися думками люди 22 січня цього року,  прийшовши на відкриття моста. — Він слів на вітер не кидає».
Справді, не кидає. Торік у вересні в місті Золотоноші сталася аварія на насосній станції каналізаційного колектора. Аерофільтри забилися піском, очисні споруди міста (шість відстійників) цілком зупинилися. Хоч як не крути носом від запахів, але певною мірою тут теж, так би мовити, починається Батьківщина. Починається і закінчується — надто коли немає грошей, коли люди втрачають надію виправити ситуацію, коли опускаються руки і зникає бажання боротися.
За ініціативи народного депутата на ліквідацію наслідків аварії було залучено 200 тис. грн. з обласного бюджету, 30 тис. грн. — з місцевого та 300 тис. грн. — з резервного фонду Кабміну. Під час робочої поїздки минулого тижня в округ, детально оглянувши виконану роботу (на сьогодні стали до ладу три з шести відстійників), депутат зажадав уточнення повної суми фінансування, яке забезпечить цілковиту реконструкцію «вибухонебезпечного» об’єкта. Головний інженер ВАТ «Веста» Олександр Кагроманов, заступник директора будівельної організації, яка веде тут роботи, ВАТ «ПМК-216» Леонід Гринець і мер Золотоноші Віктор Бобровський зійшлися на думці, що для завершення комплексу робіт потрібно ще освоїти 2 млн. грн. на очисних та 1,5 млн. грн. на насосній станції.
Звісно, бути депутатом- «теоретиком», займатися чистою «законотворчістю», позувати перед телекамерами в кулуарах Верховної Ради і далі столиці носа не показувати — набагато простіше, аніж займатися іржавими мостами, прогнилими колекторами і рештою неприємних, але життєво необхідних для населення речей. Утім Богдан Губський, виступаючи того самого 22 січня перед учнями Мартинівської школи (уже в Канівському районі), прозвітував виборцям, що цими днями зареєстрував для розгляду в парламенті три закони: про повернення сільським лікарням та ФАПам державного фінансування (за чиїмось необдуманим рішенням два роки тому вони були переведені на злиденний пайок сільських рад і стали поступово закриватися), про внесення змін до Земельного кодексу, який під час паювання землі обділяє такі категорії сільського населення, як працівники освіти, медицини та культури, резервуючи їм (замість права на приватну власність) лише право на оренду землі, про одноразові грошові виплати при народженні дитини: нині вони становлять 200 грн. (депутат вважає, що вони мають становити 684 грн.). Ці та інші чинники мають забезпечити, зрештою, зупинку спаду народжуваності в Україні, яку інакше як катастрофічною не назвеш. Офіційна статистика свідчить, що до 2025 року населення нашої країни зменшиться принаймні до 40 млн. осіб!
Ці закони Богдан Губський буде відстоювати не самотужки, а разом зі своєю фракцією «Народовладдя» і тисячами своїх виборців з 196 виборчого округу, що на Черкащині. В тому числі і з батьками тієї малечі з дитячого садка села Таганчі (Канівський район), яким він привіз минулої середи в дарунок так необхідні їм абетки та іграшки.
...Дітлахи раділи, метушилися, розглядали навперебій іграшки, гортали абетки. Якесь дівча взяло абетку до рук і стало читати по складах:
— Бать-ків-щи-на...
Цілком можливо, що для таганчанської малечі Батьківщина починається з ось цієї книжки, з обіцянки «дядечка депутата» привезти весною, коли тут святкуватимуть 30-річчя дитсадка, великого кольорового телевізора і тепле покриття на підлогу.
І так важливо, щоб Батьківщина для цих дітей на цьому не закінчилася. Щоб тато з мамою отримали зарплату. Щоб Батьківщина була такою ж щасливою і багатою, як на малюнку в абетці.