У Варві відбувся суд, який розглянув позов місцевого державного комунального підприємства «Теплокомуненерго» до вчительки молодших класів Валентини Костенко, яка заборгувала за спожите тепло майже 2500 гривень. Подібні судові процеси відбулися з приводу «найпринциповіших» несплат і деякими іншими педагогами селища. На радість учителів, місцевий суд Варвинського району, по суті, виправдав їхні дії.

— Статтю 57 Закону «Про освіту» ніхто не скасовував, — зазначила у розмові зі мною Валентина Костенко.— Згідно з нею я як сільський учитель маю пільги у сплаті комунальних послуг. Суд і підтвердив це.

Згадані судові рішення шокували співробітників ДКП «Теплокомуненерго».

— Парадоксальна виходить ситуація, — каже про наболіле директор теплопостачального підприємства Микола Заєць. — Пільги мають пожежники, міліціонери, військові, співробітники прокуратури, суду, вчителі. Але коли ми подаємо списки на відшкодування наших затрат у райфінвідділ, їх у нас не приймають. Бо грошей у місцевому бюджеті на це нема! Ну, от що нам робити? Кому жалітися? Чому наш колектив за рахунок своїх зарплат повинен займатися благодійництвом?

У Варвинському «Теплокомуненерго» мене ознайомили з сумною статистикою: з 623 тисяч гривень боргу споживачів — 250 тисяч «пільгових». Сума чимала.

— Десь за 100 тисяч гривень ми недавно змонтували установку теплообмінників при центральній котельні,— розповідає головний інженер ДКП «Теплокомуненерго» Володимир Левадний. — Вона дала нам можливість значно заощаджувати споживання газу для нагрівання води. Уявляєте, майже все це енергозбережне обладнання придбано завдяки спонсорам. Практично всі наші старі котельні треба реконструювати, щоб вони не були такими затратними, як нині. На жаль, через пільги, несплати ми не можемо це зробити власними силами. Взагалі я дивуюся, як ми ще працюємо...

Підприємство торік оформило 83 позови на суму 146,7 тисячі гривень до споживачів, які найбільше заборгували. Хоча більшість судів і виграна, повернути вдалось поки що лише 9,9 тисячі.

— Чому так мало? — запитую в начальника відділу державної виконавчої служби Варвинського районного управління юстиції Владислава Шемета.

—Дуже багато бідних людей, — каже він. — Заходимо якось в одну квартиру. Двері незамкнені. На брудній плиті — якесь вариво. У кімнатах — порожньо, обдерто. П’яний чоловік спить під ліжком. Що з нього візьмеш? Продати квартиру чи її частину? Але ж спочатку треба на основі чогось його виселити з неї...

Одне слово, замкнене коло.

До речі, за підрахунками економіста ДКП «Теплокомуненерго» Тетяни Шестопалюк, тільки за минулий рік у зв’язку з зростанням вартості електроенергії та транспортування газу затрати підприємства зросли відповідно на 30 і 80 тисяч гривень. Водночас тарифи залишилися незмінними.

— Загалом ми зазнали тільки за рік 200 тисяч гривень збитків, — сказала головний бухгалтер Галина Потійко.

Як вийти з безвихідної ситуації, поки що не знає ніхто. Пільговики спираються на чинне законодавство. Механізм же реалізації його настільки заплутаний і незрозумілий, що трактувати його на місцях можна, як заманеться. Крайнім залишається «Теплокомуненерго», яке якимось чином ще купує газ і дає тепло у квартири...

Чернігівська область.